Кметът на Кърджали Хасан Азис заръча проект за нов приют за животни и гробище за домашни любимци

Кметът на Кърджали Хасан Азис заръча проект за нов приют  за животни и гробище за домашни любимци. Това стана по време на визитата на градоначалника в турския град Бурса заедно с група журналисти. Хасан Азис помоли домакините да съдействат за изготвянето на проект за нов  приют за животни и гробище за домашни любимци, отговарящ на световните стандарти. Той трябва да заимства основните идеи от приюта, създаден от Община Осман гаази,Бурса. Особено належащо е да създадем гробище за домашни любимци. Градът има остра нужда от това,заяви за Кърджали бг вести градоначалникът. Той посочи,че сега кърджалийци погребват домашните си животни в парковете.

  Домакините от Осман гаази показаха на кмета на Кърджали и съпровождащите го журналисти създаденият от тях приют, който съответства на световните стандарти и е един от най- големите в Европа.В него са настанени бездомни кучета и котки. Има обаче и изоставени коне и магарета. Създаден е през 2006 г. на площ от 114 дка. В приюта са настанени 200 кучета, 150 котки, 13 коня. Персоналът е от 53 души,от които 4 ветеринарни лекари.И тук както в Кърджали бездомните кучета се улавят, кастрират и връщат в градска среда. Три екипа се занимават с това. В модерни маниполационни с е извършва кастрация. Има и операционна с рентген за лечение. Отоплението на помещенията е подово. Възрастните животни остават в приюта.За котките има специални къщички, които могат да се видят само тук.

Миналата година са кастрирани повече от 4000 животни. 10 000 са лекувани.

В приюта е имало и хотел за домашни любимци, но в момента не се ползва.

Изграден е манеж за терапия на деца аутисти, като се ползват оставените или приютени коне.Има учител по езда и двама помощници. Освен терапия за деца има и такава и за възрастни.Това става три пъти в седмицата и е напълно безплатно.

Миналата година са осиновени 500 кучета и котки. Училищата организират посещения в приюта за да възпитават любов на децата към животните.

В рамките на приюта има и гробище за домашни любимци.

Приютът работи като дирекция към община Осман гаази,Бурса. Бюджетът му е 1,7 млн.лири годишно.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини