Световни знаменитости ще популяризират зад граница забележителностите на Кърджали

Николина Ангелкова

Световни знаменитости ще представят забележителностите на Кърджалийско за да привличат туристи. Те ще участват в турове с чужденци из Източните Родопи и страната, за да влязат като събитие в световните медии. Това планира Министерството на туризма. Според министърът на туризма Николина Ангелкова това е един от начините родния ни край да стане популярен в света.

Днес Ангелкова е на работно посещение в Кърджали и се срещна с представители на туристическия бизнес,общинари,общественици. В срещата участваха областния управител Илия Илиев и неговите заместници,както и народният представител Цвета Караянчева.Сред участниците бе и председателят на Асоциацията по туризъм „Перперикон“ Фахри Идриз.Единствената представена община бе Кърджали. В срещата участва зам.-кметът Елисавета Кехайова.

Ангелкова съобщи,че създаването на Министерство на туризма е отговор на дългогодишното настояване на бранша. В момента се прави устройствен правилник, Стратегия за устойчиво развитие и Програма за 2015 г. Основната задача е да се популяризира туристическия ни продукт зад граница. Ще придставяме туристически маршрути. В един от тях ще бъде всключена и Кърджалийска област. До края на януари страната ще се раздели на 9 туристически района според спецификата. Кърджали попада в район Родопи с център Смолян. Идеята е да се популяризира не само морето,планината и СПА-курортите, но и културно-историческото наследство,подчерта министърката.

Кърджалийката, оглавяваща министерството на туризма планира създаване на фонд“Туристическа инфраструктура“. Инфраструктурата е много важна за нас. Тя може да се развива в партнньорство с бизнеса. Преимуществено ще се прави за населени места , където има повече от един туристически обект, каза още Ангелкова.

В момента министерството събира информация от общините за инфраструктура, културно-историческо наследство и фестивали за да ги качи на сейта си. Съобразно с тях ще се насочват средства. Също на сайта на министерството ще се качи информация за всички оперативни програми, по които общини и бизнес могат да кандидатстват за развитие на туризма.Ресурсът по различни програми до края на програмния период до 2020 г. е един милиард евро.

Зам.кметът Елисавета Кехайова сподели, че голям проблем е неизяснения статут на културно-историческите паметници. Много обекти се водят горски фонд. Общината не може да кандидатства по проекти. Министър Ангелкова обеща съдействие пред Министерството на културата , там където е възможно археологическите паметници да се предадат за стопанисване на общините.

Всчики проблеми, които се поставят от бизнеса и общините ще бъдат заложени в Стратегия за развитие на туризма. Европейската комисия я изисква от нас. Тя трябва да е с ясни отговорници и срокове. Само тогава ще получим средства, подчерта министър Ангелкова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини