Големите кинопремиери на 2015 г.

Новата 2015 г. преди всичко обещава да е година на дългоочакваните нови серии на известни поредици и нови версии на стари класики.

Скорошна класация на компанията Fandango, която продава билети за кино в САЩ, показа, че най-очакваната премиера на 2015 г. са новите "Междузведни войни: Силата се пробужда", следвана от поредната серия на "Отмъстителите: Ерата на Ултрон", "Игрите на глада: Сойка-присмехулка част II" и първата екранизация по еротичните романи на И. Ел Джеймс "50 нюанса сиво".

Календарът обаче включва и няколко заглавия без точки, тирета и цифри. Ето няколко от най-очакваните филми без претенции за изчерпателност.

Годината започва с две заглавия с Джесика Частейн: "Госпожица Юлия" по едноименната пиеса на Аугуст Стриндберг, режисирана от вдъхновителката на Бергман Лив Улман и американският "Най-бруталната година"/A Most Violent Year. Драмата на режисьора Джей Си Чандър попадна в много от новогодишните класации за най-добрите филми на 2014 г., а от 23 януари влиза в разпространение и в България. Филмът с общо 91% одобрение от критиците в Rotten Tomatoes разказва за семейство имигранти, които се борят за американската мечта по време на една от годините с най-много насилие в Ню Йорк - 1981 г.

След големия си успех на "Киномания" и в почти всички филмови класации черната комедия за нравите на Холивуд и Бродуей на Алехандро Гонзалес Иняриту "Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството" ще тръгне по българските кина на 30 януари. Филмът събира Майкъл Кийтън, Наоми Уотс, Ема Стоун, Едуард Нортън и плеяда други звезди.
В същия ден ще излезе и биографичният филм за физика Стивън Хокинг "Теория на всичко" с Еди Редмейн, Фелисити Джоунс, Дейвид Тюлис, Емили Уотсън, Хари Лойд, Лесли Манвил и редица други, сред които българският актьор Георги Николов.

Годината продължава с новия научнофантастичен и антиутопичен филм на брат и сестра Уашовски "Пътят на Юпитер"/Jupiter Ascending с Мила Кунис, Чанинг Тейтъм и отново Еди Редмейн в главните роли. За пореден път момиче от мрачното бъдеще, нарочено за унищожение, ще трябва да се изправи срещу реда в своята галактика. Кратка поява във филма прави и режисьорът Тери Гилиам, а премиерата у нас е на 6 февруари.
Едновременно с него тръгва и "Моето приключение в дивото" - екранизацията по пътеписа на Черил Стрейд за нейния преход от 1100 мили по Тихоокеанския път. За изпълнението си в главната роля Рийз Уидърспуун усилено се спряга като претендентка за "Оскар", режисьор е Жан-Марк Вале, а книгата е адаптирана за филм от популярния писател Ник Хорнби.

На 13 февруари тръгват успоредно ускорилият дишането на хиляди жени по света "50 нюанса сиво" с Джейми Дорнан и дъщерята на Дон Джонсън Дакота Джонсън, режисиран от Сам Тейлър Джонсън и много британската екшън комедия "Кингсмън: Тайните служби". Филмът с Колин Фърт, Джак Девънпорт и Майкъл Кейн и техните американски колеги Самюел Джексън и Марк Хамил - пародия на Джеймс Бонд, но с научнофантастичен привкус, както подсказва и присъствието на двама джедаи в актьорския състав.
До края на февруари на екран ще излязат още няколко любопитни заглавия, сред които е новият филм на Тим Бъртън "Големи очи" за американската художничка Маргарет Кийн (Ейми Адамс), станала известна със своите момичета с "големи очи" и битката за авторството над тях със собствения й съпруг (вечният злодей Кристоф Валц).
"Несломим" - дългоочакваното режисьорско заглавие на Анджелина Джоли за атлета Луис Замперини, също ще срещне българските си зрители тогава. Безспорно внимание този месец заслужава друг филм, който се нареди в класациите за най-доброто през 2014 г. - военната драма "Американски снайперист" на 84-годишния Клинт Истууд. В биографичния филм по книгата на Крис Кайл Брадли Купър играе един от най-добрите стрелци на Тюлените, образцов войник и покрит с почести убиец, който трябва да примири спомените от своите над 150 изстрела в целта с ежедневието си на съпруг и баща.

И докато март идва с едно от най-очакваните заглавия на "Дисни" - новата "Пепеляшка" на Кенет Брана с Лили Джеймс, Кейт Бланшет като злата мащеха и Хелена Бонъм-Картър като феята орисница, през април в бокс-офиса ще се сблъскат две от големите премиери на 2015 г: седмата серия на "Бързи и яростни" с посмъртното участие на Пол Уокър и едно от най-хитовите комикс заглавия "Отмъстителите: Ерата на Ултрон". В продукцията на "Марвел" на екран ще излязат Скарлет Йохансон, Робърт Дауни-Джуниър, Крис Хемсуърт, Крис Еванс, Самюул Джексън, Джеймс Спейдър, Марк Ръфало и редица други холивудски звезди. Продължението на "Отмъстителите" от 2012 г. пусна новия си трейлър в мрежата преди дни.

Следващото, може би изненадващо продължение е през май с "Лудият Макс: Пътят към яростта". Без Мел Гибсън, но от създателя на оригиналната поредица Джордж Милър, това е още един постапокалиптичен екшън, в който Чарлийз Терон и Том Харди ще се борят за оцеляване в далечна пустиня някъде на планетата земя.
За любителите на другото кино на екран ще излезе "Вроден порок" (Inherent Vice) - един от любимците на критиката за 2014 г. по романа на Томас Пинчън. В него Хоакин Финикс играе загубен и леко предозирал с халюциногени детектив в Лос Анджелис през 50-те.

Юни изцяло ще принадлежи на "Джурасик свят". Действието се развива 22 години след излизането на първия филм от оригиналната поредица на Стивън Спилбърг, но героите не са се поучили и отново успяват да създадат зловещ динозавър, който няма естествена конкуренция на земята. През юли от миналото ще възкръсне друг екшън герой - "Терминатор: Генезис", този път с титуляря Арнолд Шварценегер, който ще се срещне със своето по-младо аз отпреди десетилетия. Компания в останалите главни роли ще му правят актьорите Емилия Кларк и Джей Кортни.

Лятото има и своите алтернативни предложения. Миньоните от "Аз, проклетникът" и "Аз, проклетникът 2" най-сетне получават заслуженото внимание в едноименен филм, избран и за най-атрактивното семейно киноприключение в проучването на Fandango. А за почитателите на европейското кино в разпространение ще влезе втората екранизация по "Далеч от безумната тълпа" на Томас Харди - този път под режисурата на датчанина Томас Винтерберг ("Ловът").

Последната част от годината също няма да страда от липса на хитови поредици - следващите серии на "Фантастичната четворка" и "Мисията невъзможна 5" също са предвидени за 2015 г.

Но есенният, а може би и годишният боксофис вероятно ще бъдат оглавени от три заглавия: 24-ят филм от поредицата за Джеймс Бонд Spectre с почти същия състав като "Скайфол" през октомври, последната (засега) серия с приключенията на Катнис Евърдийн - "Игрите на глада: Сойка присмехулка - част II" през ноември и абсолютният фаворит - "Междузвездни войни 7: Силата се пробужда" с премиерна дата 18 декември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини