Братята Навални са осъдени на 3.5 години затвор по делото "Ив Роше"

Алексей Анатольевич Навальный, кумир на протестиращите, блогър и вероятно най-популярният в Русия опозиционер

Братята Алексей и Олег Навални бяха признати за виновни по дело за кражба на средства от компаниите "Ив Роше Восток" и МПК, смятано за едно от най-спорните от последните години.

Известният опозиционер и блогър, който е под строг домашен арест, получава уславно присъда, а брат му Олег - ефективна, като остава в ареста, докато защитата му обжалва присъдата. Според адвокатите те имат 10 дни да подадаг жалбата, а съдът може да насрочи разглеждане й чак през април.

Освен това Алексей Навални трябва да плати глоба от 500 000 рубли, а двамата трябва да изплатят 4.5 млн. рубли на компания МПК.

Делото срещу вероятно най-популярният опозиционен лидер в Русия е смятано от мнозина за скалъпено, а тезата на обвинението не бе доказана убедително. При напускането на залата Навални каза, че не е съгласен с присъдата и призова привържениците си да протестират.

Решението на съда трябваше да бъде обявено на 15 януари, но изненадващо бе изтеглено напред за днес. Обяснението бе, че присъдата вече била готова и няма защо да се чака още две седмици. Но критици на управлението на президента Владимир Путин смятат, че това е направено точно преди празниците, за да се намали вероятността от протести.

Случаят, смятан за емблематичен за това доколко свободно може да се върши бизнес и политическа дейност в днешна Русия, се следеше внимателно и от инвеститори. Валутният пазар в Москва веднага реагира с укрепване на обменни якурс на валутата спрямо долара, защото условната присъда за Алексей Навални се възприема като сигнал, че Кремъл следва по-сдържана позиция спрямо критиците си.

Генри Резник, председател на Московската адвокатска колегия, коментира пред "Интерфакс", че няма проблем Алексей Навални да получи втора условна присъда при вече действаща такава, тъй като престъплението не е извършено, докато търпи наказанието.

Но според него решението на съда е "половинчато" и лично той е очаквал оправдание. "Това щеше да бъде силен политически ход и потвърждение на твърденията на властта, че съдилищата ни са независими и би лишило от козове критиците на съдебната система."

Резник обаче смята, че в крайна сметка е надделяла идеят ада не се дискредитират следствените органи, които скалъпиха цялата история. "Така Алексей Навални получи още едно предупреждение, а брат му Олег е взет за заложник", допълва адвокатът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини