Бедственото положение в Лом и селата в Ловешко остава

Няма бедстващи хора по пътя Лом - Монтана, където около 200 превозни средства, сред които и автобуси с деца, бяха блокирани от снега. Работата по отблокирането на колите е продължила и през нощта, предаде БГНЕС.

Обстановката в Северна и Северозападна България остава тежка. От Пътната агенция призоваха да не се пътува в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, докато ситуацията там се нормализира. Силен вятър причинява големи снегонавявания и силно ограничава видимостта на пътя.

Kметът на Лом Иво Иванов съобщи за БНР, че в общината е обявено бедствено положение. Всички села в Ловешка област са в бедствено положение от вчера. Снегът прекъсна тока на места, много пътища остават затворени.

Вятърът утихна, снеговалежът спря още през нощта. Снежната покривка в Ловеч е 21 сантиметра. Отворен вече е пътят Ловеч - Плевен, който снощи беше затворен заради много навявания и преспи. Той е проходим при зимни условия. Затворени за движение остават пътищата между селата Деветаки и Брестово и Горан и Владиня, както и пътят от Летница за село Горско Сливово. От областното пътно управление съобщиха, че са почистени първокласните и второкласните пътища на територията на областта. В момента се обработва третокласната пътна мрежа. На места все още има заледени участъци и преспи и навявания. Трудно проходима остава четвъртокласната пътна мрежа в община Ловеч, заради което снощи беше обявено бедствено положение във всички села на територията й.

Село Славяни все още е без ток заради прекъснати електропроводи. Възстановено е електрозахранването в селата Баховица, Лисец и Слатина. Части от Ловеч и три села в община Угърчин - Микре, Киркова махала и Голец, също още са без ток.

Въпреки тежките зимни условия и трудно проходимите пътища, екипите на Спешна помощ тази нощ са успели да отреагират на всички сигнали. Единствено се е наложило снегорин да разчиства пътя към село Дъбрава, за да може линейката да стигне до пациента. Няма бедстващи хора в областта.

По-късно днес, след заседанието на кризисния щаб, ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде отменено.

Пътищата в Силистренска област са заледени, на места има леки навявания, предупредиха от пътното управление. От 2 часа през нощта 31 машини чистят и опесъчават републиканската пътна мрежа в района. Приоритетно се обработват пътищата от първи и втори клас. По данни на управлението няма информация за закъсали автомобили. Първите сутрешни автобуси са потеглили нормално и се движат по разписание.

Продължава да е в сила ограничението за тежкотоварните автомобили. В цялата област те трябва да се движат само с вериги.

Най-студено сутринта беше в Дулово - минус 9 градуса, в Силистра температурата е минус 5 градуса, съобщава още Националното радио.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини