Храм "Успение Богородично" в Кърджали 14 години храни християни и мюсюлмани

Към храма "Успение Богородично" има безплатен лекарски кабинет и PC зала

Вече 14 г. трапезарията при храм "Успение Богородично" в кърджалийския кв. "Гледка" предлага топъл обяд на социално слаби и самотно живеещи, на изпаднали в беда и хора без доходи и близки, както и на клетници, оцеляващи с минимални пенсии, и бездомници. Сред тях има възрастни и деца, християни и мюсюлмани. А специално за Бъдни вечер в храма имаше празнична трапеза за близо 90 души.

----------------------
Всеки ден след 11 ч дворът на църквата "Успение Богородично" се изпълва с хора. Първо идват записаните от по-далечните квартали на града. Към 12 ч се появява и групата на учениците. Безработна жена посещава трапезарията вече шеста година. Казва, че всеки ден има топла храна, а в стола е чисто и топло. Момче на 14 г. от близкото училище също обядва в храма. Само с един родител е, а парите вкъщи не стигат.

Зад топлия обяд в църквата "Успение Богородично" се крият усилията на презвитера Красимира Саръева. Тя разказва, че през 2002 г. заедно с отец Боян Саръев решават да отворят кухня в квартала. И оттогава вече 14 г. през трапезарията са минали над 1000 души. Всеки ден те получават безплатен обяд, включващ супа, основно ястие и хляб. Храната се приготвя в кухнята към стола. През последните години храмът кандидатства с проект за финансиране чрез фонд "Социална закрила" на социалното министерство (МТСП), но средствата са само за няколко месеца. За да не прекъсва дейността на трапезарията, църковното настоятелство търси спонсори и благодари на всички хора с добри сърца, които даряват продукти или привеждат суми за закупуването им.

"Радваме се на всеки подобен жест, нашите благодетели са хора и от бизнеса, и изтъкнати общественици от Кърджали и региона, но те не желаят това да се афишира", казва отец Боян Саръев, председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". "За да заеме църквата мястото си, е необходима много сериозна обществена подкрепа, но и самата църква трябва да направи това свое послание видимо", смята презвитерът Красимира Саръева. И признава, че не приема показната благотворителност. "По-добре да нахраниш една бедна душа, да стоплиш едно сърце", казва тя и искрено благодари на хората, които не идват в храма само по празници.

Смисълът на Рождество Христово е да се обичаме да протегнем ръка, когато човек има нужда от помощ", казва още спътницата на свещеника. Енориашите и хората от квартала я познават като енергичен човек. Участва с отец Боян Саръев във всички неделни и празнични служби, изцяло е поела не само дейността на обществената трапезария, но и поддържането на църковния двор и неделното училище към православното духовното средище. Към храма има още безплатен лекарски кабинет и компютърна зала.

Манастирски комплекс "Успение Богородично" се посещава от много гости и туристи от страната и чужбина. И тази година по коледните празници там се стекоха стотици поклонници. Храмът в кърджалийския кв. "Гледка" е построен през 30- те година на миналия век. В него се съхранява специално ковчеже, в което се пазят частици от кръста на Спасителя

Тук се намира и копие на чудотворната икона от манастира "Ватопед" в Атон "Св. Богородица Всецарица". В момента се набират и средства и за нов иконостас.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини