Украинците все по-недоволни от живота си

През последните 10 години недоволството от живота сред украинците е стигнало рекордни показатели. Това сочи анкета на „Галъп”, пише днес украинският в. „Вести”, цитиран от ТАСС.

Жителите на страната оценяват качеството на живота си с 4,3 точки от 10 възможни - с половин точка по-ниско отпреди година. Според анкетираните икономическата ситуация в Украйна се е влошила за една година с 20 на сто. Това мнение поддържат най-вече хората от размирния югоизток на страната - 80% срещу 51 до 62 на сто миналата година. Спад в икономиката констатират 66% от жителите на западните области срещу 55% през 2013 г.

Експертите на „Галъп” посочват няколко фактора, определящи според тях оценките за качеството на живота. Това са на първо място ситуацията в сепаратистка Югоизточна Украйна, валутните курсове, нивото на безработицата.

Мненията зависят и от социалната среда. „Ако чуваш отвсякъде, че всичко върви зле, започваш и ти да смяташ така, дори ако при теб нещата са наред”, обяснява Володимир Паниото, ген. директор на Киевския международен институт по социология. „Или вижте политиците. Те казват: всичко върви зле и занапред нещата само ще се влошават. Което не вдъхва сигурност”, допълва той.

Ситуацията в страната се възприема различно и в зависимост от политическите симпатии на хората, изтъква „Галъп”. В регионите, където повечето жители подкрепят властта, се дават и по-високи оценки за качеството на живота. А там, където са недоволни от украинското ръководство, господстват точно обратните мнения по въпроса.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини