Адвокат Александър Кашъмов: Засилва се натискът върху медиите

Сигурността, че и службите за сигурност са реформирани, е изключително необходимо за съвременна демократична България според адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". В интервю за БНР той посочи, че българските служби трябва да служат на националния интерес и трябва да имат прозрачност и отчетност, както и всички други институции. "В демокрацията не се позволява да има непрозрачни и неотчетни институции, дори някои от тях да работят повече с тайна, отколкото с публичност. Не знаем какво прави ДАНС, не знаем какво правят българските служби за сигурност, не знаем по какви програми и какви цели гонят", подчерта той.

По думите му след 2000 година има бум на послушваният в България. "През годините, в които имаше официална статистика, тя показваше данни от по 15-16 хил. разрешения на година. Още по-страшното – това са трафичните данни. По-страшното не е като намеса в личния живот, а като обхват на тази намеса", коментира Кашъмов.

Той обясни, че и сега законът дава възможност без съдебно разрешение да се получава достъп до разпечатки. По думите му това е една чувствителна сфера, която се използва за политически, икономически и други частни цели. "Това е и една сфера, която след като за кратко беше осветлена, отново влезе в мъглата и това стана точно с идването на правителството "Орешарски", заяви Александър Кашъмов.

По думите му обществото очаква много от прокуратурата, а фигурата на главния прокурор рядко стои добре в системата на българската нова демокрация. "Виждаме отново, че се засилва опитът за държавна репресия по отношение на медиите. Цензурата през 2014 г. придобива нови уродливи и модерни форми", каза адвокат Кашъмов. По думите му Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала да търси и намира проблема за кризата с КТБ в медиите, които са алармирали за проблема. "Нещо повече – опитаха се да притиснат критичните медии да разгласят източниците си. Първото наказателно постановление вече е издадено от КФН срещу медия – става дума за "Капитал", обясни Александър Кашъмов и прогнозира, че ще последват и други атаки срещу медии.

Вероятно ще бъдем свидетели на използване на властта на една комисия, която е призвана да се занимава с финансовите кризи и с тяхното предотвратяване, да се занимава с цензура и медиите - нещо, което е абсолютно недопустимо в едно демократично общество", подчерта той.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини