Специалисти откриха начин за подслушване на всеки разговор по мобилен телефон

Германски специалисти са открили сериозна уязвимост в метода на работа на мобилните мрежи. Благодарение на нея има възможност за безпроблемно подслушване на всеки разговор по мобилен телефон, съобщава в. Washington Post.

Уязвимостта важи дори и за най-модерните мобилни мрежи, които използват най-високо ниво на криптиране на информация. Проблемът се състои в SS7 - глобалната мрежа, която позволява на телекомите да прехвърлят разговори, съобщения и други услуги един на друг. Системата е разработена през 80-те години на миналия век и се оказва претрупана с уязвимости и пропуски в сигурността.

Пролуките позволяват на хакерите да използват иначе полезни функции на SS7 за проследяване и подслушване. Ако имат достатъчно познания, хакерите ще могат да локализират хора навсякъде по света, да слушат разговорите им в реално време и да записват криптирани съобщения и разговори, които да се декриптират в последствие.

"Това е като да си заключиш входната врата, но задната да я оставиш широко отворена", коментира Тобиас Енгел, един от откривателите на софтуерната пролука. Той е част от Security Research Lab, която по-рано тази година откри сериозен проблем и в метода на работа на USB технологията. Специалистите не са открили доказателства, че досега някой друг е знаел за тези проблеми и се е възползвал от тях. Все пак те не изключват тази възможност.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини