140 души получават социални услуги по проекти на община Момчилград

140 социално слаби и лица с трайни увреждания получават социални услуги по различни проекти на община Момчилград. До края на месец април обществена трапезария ще изхранва 70 момчилградчани без доходи. Услугата е реализирана по договор между община Момчилград и фонд „Социална закрила" към Министерство на труда и социалната политика. От услугата могат да е възползват лица и семейства, които получават месечни социални помощи по реда и условията на чл.9 от ППЗСП за бедни, хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, както и самотно живеещи, скитащи и бездомни лица. В продължение на четири месеца социално слабите ще получават супа, основно ястие и хляб. Община Момчилград приканва всички потребители, ползвали социалната услуга до края на декември, да заявят желанието си да продължат ползването на услугата по установения до момента ред.

58 момчилградчани, нуждаещи се от постоянна грижа, са потребители на услугата „Личен асистент“ по проект „Подкрепа за достоен живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Постоянни грижи за тях полагат 58 безработни лица, наети на работа през Бюрото по труда. Услугата „Личен асистент“ е от важно значение както за потребителите, така и за асистентите, тъй като обхваща лица в тежко здравословно състояние, за които се грижат предимно техни роднини или близки.

С цел осигуряване на устойчивост на проекта „Качествен живот в общността”, по който 42 домашни санитари осигуряваха грижа за близо 120 лица в нужда и невъзможност за самообслужване. За да се продължи дейността на Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж са назначени четири домашни помощници от община Момчилград. В продължение на една година те ще полагат постоянни грижи за болни и самотни възрастни хора, с невъзможност да се самообслужват и да организиран ежедневието си и нямат близки, които да се грижат за тях. Към момента се грижи се полагат за 12 лица с увреждания и възрастни хора с невъзможност за самообслужване.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини