Медия разкри шпионска апаратура за следене на телефони и хора в центъра на Осло

Норвежката полиция разследва евентуална шпионска операция от чужда държава след като електронни устройства, проектирани да прихващат телефонни разговори, са били открити в близост до правителствени сгради, предаде Ройтерс.

В собствено двумесечно разследване, ежедневникът "Aftenposten" е уловил сигнали от няколко разузнавателни апарата, които са били поставени в близост до офисите на министър-председателя, на централната банка, на парламента и централите на няколко големи компании. Изданието разкри наличието на шпионска апаратура, която позволява да бъдат следени телефонни разговори и да бъдат проследявани хора.

"Ние не можем да изключим възможността, че това са действия на чуждестранни държавни агенции", заяви говорител на полицията.

Органите на реда са предупредили местни политици, че е възможно телефонните им разговори да са били подслушвани. Полицията отказа да разкрие подробности, докато разследването продължава.

Шпионажът е широко разпространен в Норвегия през последните няколко години, коментираха още от полицията.

"Ако е вярно, това наблюдение е напълно неприемливо", заяви министърът на правосъдието Андерс Анундсен в изявление. "Ние трябва да положим всички усилия, за да се определи кой или какво стои зад това и докъде се простира."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини