Чичото на Здравко от „Ритон“ – ликвидиран от чуждо разузнаване

проф. Вълко Гергелчев

Бившият полицейски шеф на Ардино Георги Гергелчев, който е баща на най-добрата тенисистка на България за всички времена Даниела Гергелчева, бил убит от чужди разузнавачи. Досега се смяташе, че Гергелчев е починал от инфаркт.Новата версия за смъртта на офицера е на брат му проф. Вълко Гергелчев.

Здравко Желязков,роден в Кърджали, познат повече като естрадната половинка на Катя от култовия дует „Ритон", е наследник на бунтовна фамилия от Беломорска Тракия, пълна с учени, лекари и спортисти. Неговият прадядо Георги, баща на баба му Велика, е бил хайдутин, който защитавал изстрадалите българи от безчинствата на турците в началото на 20-и век.
Това обяви пред „Всеки ден" чичото на Здравко проф. Вълко Гергелчев, един от най-изтъкнатите ни геолози. Той е брат на майката на певеца - Нонка, която е починала още през 1980 г. едва 50-годишна. Професорът разказа, че родът им тръгва от селищата Дамето и Еникьой, сега Александруполис.
„Фамилията ни е богата откъм таланти. Майката на Здравко, моята сестра Нонка, беше чудно красива, пееше над 300 фолклорни песни и танцуваше великолепно. Неслучайно стана първенец по народни танци в Кърджали и бе избрана да участва на Младежкия фестивал в Прага през 1958 г. Властта тогава обаче нарочи баща ни Никола за кулак, понеже в Момчилград, където живеехме, държеше аперитив, и я спря от участие", върна лентата видният ни учен.
Вълко Гергелчев се гордее, че той е насочил своя племенник към пеенето. „Аз самият пеех много добре, даже директорът на Минния институт в Днепропетровск, където завърших - ген. Пётр Нехтерев, сам каза, че трябва да запиша Консерватория, предложи дори да ми съдейства. Затова подтикнах Здравко към нотите, въпреки че животът му не беше никак лек. Баща му Цоко Желязков, офицер от поделението в Момчилград, изостави семейството си когато племенникът ми бе само на 7 години и сестра ми го отгледа сама с помощта на майка ни Велика", призна професорът.
Оказа се, че неговата леля Петкана, сестра на баща му, е майка на покойния вече Димо Назъров от дует „Лира". „Не искам да звучи високомерно, но родът ни е пълен с талантливи люде, оставили следа в културата и обществения живот както на Момчилград и региона, така и в София.
Никой не знае, че моят брат и чичо на Здравко - Георги Гергелчев, бе началник на МВР в Ардино и бе ликвидиран от чуждо разузнаване през 1984 г. Неговата дъщеря пък - Даниела, е европейска шампионка по тенис на маса. Другият ми брат доц. д-р Неделчо Гергелчев е сред най-добрите ни неврохирурзи. И трите му деца вървят по неговите стъпки - Жанет е кадиолог в Правителствена болница, Велина Гергелчева завежда невроложко отделение в Медицинска академия, а синът му Николай е до него в неврохирургията на болница „Токуда", гордее се професорът.
„Преди години си мислех, че зла прокоба е надвиснала над фамилията ни. Баща ми Никола си отиде на 50 години, на толкова почина и сестра ми Нонка, а брат ми Георги бе убит пак на 50. Така се бях изплашил, че започнах да тичам и да се храня здравословно", призна си геологът, който от години е приел за своя кауза връщането на концесиите за златодобив в ръцете на държавата.

Даниела Гергелчева
Здравко
Здравко и Катя са дует в живота и на сцената от далечната 1975 година
Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини