Празничен концерт за 170 годишнината от рождението на Капитан Петко войвода

На 18 декември 2014 год. се навършват 170 години от рождението на националния герой на България и герой на Тракия - Капитан Петко войвода. Почти всички събори и тържества, проведени от тракийските дружества навсякъде в страната преминаха под знака на тази годишнина. Животът и делото на този велик българин, сочени за пример не само в България, а и по света са възпяти в многобройните народни песни за него. Името на героя носят много наши улици, граничен пункт, връх в Антарктида. Паметниците му- над 20 се издигат в страната, в Рим и в Киев. Като вдъхновяващ пример за родолюбие той продължава да живее в народната памет.
През 2014 година се навършиха и 100 години от прогонването на българите, живещи на компактни маси в сърцето на Османската империя-Мала Азия. Векове наред, населявали плодородните земи отвъд Мраморно море, далеч от земите на България, успели да се съхранят като българи, да съхранят вярата и езика си, те са прогонени от домовете и земите си през 1914 година, след Балканските войни 1912-13 г. От тези земи е и родом големият български просветител и книжовник Св. Климент Охридски. В тяхна чест, през годината бяха извършени възпоменателни тържества, в които взеха участие и тракийските дружества.
Тържество, посветено на кръглите годишнини, организират на 12.12.2014 г. (днес) от 18.00 часа в Културния дом, в гр. Кърджали Тракийско дружество "Д. Маджаров", Тракийско младежко дружество и Народно читалище ”Тракия 2009”.
Слово за Капитан Петко войвода и малоазийските българи ще произнесе известният историк Стоян Райчевски.
Концертната програма на тържеството ще бъде изнесена от съставите към дружествата и читалището - „Тракийски звуци“, „Хоротропци“ и „Звездица“.
Откриването ще направят малките гвардейци от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Каним на тържеството гражданите и гостите на гр. Кърджали. Входът е свободен.

инж. Яни Янев - председател на
Регионалния съвет на ТД в област Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини