Завърна се последният френски заложник

Серж Лазаревич, който до освобождаването си беше последният френски заложник в света, се завърна във Франция тази сутрин.

Серж Лазаревич беше тригодини в плен на Ал Кайда в региона Сахел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При пристигането си с френския правителствен самолет във военновъздушна база Вилакубле, южно от Париж, Лазаревич беше посрещнат от президента Франсоа Оланд, от майка си и сестра си.

Французинът от сръбски произход беше отвлечен преди три години от въоръжени мъже, които нахлули в хотела му в град Хомбори, Северно Мали. Отговорност за похищението пое групировката "Ал Кайда в ислямския Магреб".

Снощи 51-годишният Лазаревич се срещна с президента на Нигер Махамаду Исуфу в столицата на страната Ниамей. Той благодари на Нигер за сътрудничеството с Франция за освобождаването му.

В самолета на път за родината си Лазаревич е бил прегледан от лекар, който констатирал, че бившият заложник е в добро здраве. След пристигането си той ще бъде прегледан във военна болница, след което ще се прибере у дома със семейството си.

Обстоятелствата около освобождаването на Лазаревич не са много ясни. Според източник от малийските служби за сигурност то е станало в района на Кидал, Северно Мали.
Франция благодари на президентите на Мали и Нигер за личната им ангажираност в продължилите месеци преговори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини