Националният план за бедствия и аварии е задействан за пет области

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател по време на днешното посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел, на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е въведен в действие Националният план за защита при бедствие в частта „Наводнения”. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В област Видин е въведена и частта от Националния план за защита при обледеняване. Създадена е необходимата организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и предприемане на действия за своевременно информиране, подпомагане и евакуация, при необходимост, на хората.

На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията. Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

Припомняме, че от два дни особено тежко е положението в Белоградчик. Над едно денонощие много населени места там нямаха ток. Едва късно снощи авариен екип на ЧЕЗ успя да открие къде дърво е паднало и е прекъснало основния електропреносен кабел за областта.

Заради обилните дъждове временно е затворен за движение пътят между квартал Долно Езерово - "Лукойл Нефтохим". В област Бургас най-критична е ситуацията в община Средец. Под вода е и ГКПП Андреево, като трафикът там е нарушен. Наложи се част от митничарите да бъдат спасявани, защото водата е блокирала една от сградите на митницата.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини