Малки опашки и без напрежение за депозитите в КТБ

 С малки опашки пред някои банкови клонове и без напрежение, започна изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Някои вложители обаче отишли още в 3 ч.
От днес вложителите, които са 255 000, могат да получат парите си - до 196 000 лв. в КТБ чрез девет търговски банки:

Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева.

Малко след 3 часа тази нощ се появиха и първите вложители в КТБ пред различни банкови клонове. В интернет също се предлага тази услуга – пазене на място. Опашки и истерия обаче няма, съобщиха Нова телевизия и БГНЕС.

Към 7.30 ч. близо 10 души чакаха пред един от офисите на Сибанк на бул. "Цар Борис Трети", предаде БНР. През Алианц Банк на бул. "Граф Игнатиев" около 8.30 ч. пък са чакали шест души. Специална организация има в един от клоновете на Банка ДСК също на бул. "Граф Игнатиев". За тях работят 2 допълнителни гишета и има отделна система за взимане на номер. По думите на ръководителя на клона, между 8 и 9 часа са обслужени 7 души.

Хората предпочитат да прехвърлят спестяванията си в други сметки в избрана от тях банка, отколкото да теглят парите си.

"Много добра организация. Направо учудващо. Ние клиентите бяхме много по-малко, отколкото служителите. Вътре ни посрещнаха повече хора. Идеална организация. Лихвите за последния период също са преведени. Всичко е точно.", каза Андрей Борисов, който току що бе прехвърлил парите си.

Възрастен човек пък каза, че няма много пари във влога, но пък сумата му трябва за лекарства. Повечето вложители казаха, че искат да си вземат парите още в първия ден, тъй като се притесняват за тях.

"Имахме проблеми, защото средствата ни са блокирани в тази банка. Блокирана е и инвалидната ми пенсия поради недоразумение, но благодарение на приятелите и роднините успяхме да закрепим положението досега. Има време, докато отвори банката. От ранна сутрин съм тук и очаквах да има повече хора. Не се притеснявам за сигурността на влога си, защото ще го прехвърля по банков път и няма да тегля голяма сума", обясни една от чакащите вложителки пред банков клон в София.

Пред сградата на КТБ на ул. „Граф Игнатиев" обаче се събраха вложители, които се оплакаха, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни, предаде "Фокус".

По думи на клиентка на КТБ първоначално им е казано, че парите ще мога да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това.

Жената допълни, че хората трябва да дойдат в КТБ, за да срещнат с квестори, които да издадат документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си.

Друг клиент на банката се оплака, че е отишъл пред офиса на банката, защото е сменил личната си карта и трябва да удостовери и това. Имало и хора, които са и със сгрешени цифри от ЕГН-та на личните си карти, което се явява проблем, за да получат парите се.

Част от обслужващите банки са дали указания, че ако вложителят иска да изтегли по-голяма сума в брой, трябва да си осигури и охрана.

Финансовият министър Владислав Горанов пък коментира пред БНР:

"Абсолютно никакъв смисъл няма да ги сложат под дюшеците си, образно казано, една огромна налична сума в брой".

За получаване на пари е нужен документ за самоличност. На място се подписва декларация (2 броя) за липса на обстоятелства, водещи до изключване от гаранция. Формуляр на декларацията ще бъде наличен в обслужващата банка.



Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини