По следите на тефтерите на Златанов: всички пътища водят към прокуратурата

Скандалното изчезване на веществените доказателства - оригиналните тефтери на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, не бива да бъде оставено да затихне от само себе си - както вероятно се надява прокуратурата и както се случва с всеки скандал в държавата. Защото изчезването на оригиналите е знак за нулевата ефективност на борбата с корупцията и търговията с влияние във високите етажи на властта.

Прокуратурата вече на няколко пъти напоително обясни какви символи вижда зад изчезналите тефтери на Филип Златанов - "властови механизъм", но все още не е дала отговор (вероятно и заради течащата в столичното следствие проверка):

кой, как, кога и защо е преправял каквото и да е в тефтерите на Филип Златанов?

Дори не знаем личният коментар на главния прокурор Сотир Цацаров за това посегателство спрямо веществени доказателства (дори и да твърди, че те не са били използвани като доказателство в разследването срещу Златанов, очевидно са били важни за държавното обвинение, след като страниците бяха шумно показани пред журналисти).

Предполагаемият път на тефтерите показва, че единственото сигурно място, на което оригиналните бележници са се намирали, е прокуратурата и следственият отдел към Софийска градска прокуратура (СГП). Въпреки, че съдът ги е искал пет пъти, държавното обвинение не ги предоставя, а дава оригиналите (единствено и само) на второто вещо лице по случая Стефан Бенчев. От когото те и изчезват.

Това се потвърждава и от хронологията по случая (предполагаемата, за която съдим по общоизвестните факти):

9 юли 2013

Съдът разрешава на прокуратурата да извърши претърсвания в служебните помещения на Комисията за конфликт на интереси, както и в апартаментите на председателя на комисията Филип Златанов. Оттам са иззети компютърно-информационни данни и веществени доказателства. Информация за това дава лично главният прокурор пред журналисти два дни по-късно. На 10 юли е образувано и разследване срещу неизвестен извършител за длъжностни престъпления.

Цацаров съобщава и срок от една седмица - до 16 юли, "когато ще има информация за целите на досъдебното производство и за това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение".

Тефтерът (ите) са част от иззетите доказателства и са при разследващите.

18 юли 2013

На специална пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и заместник-градският прокурор Роман Василев представят извадки от (тогава съобщено само за един) намерен тефтер. Сарафов уточнява, че разследващите не са знаели за бележника преди претърсването. "Това беше приятна изненада", обявява той.

Сарафов казва още, че ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера. "Към момента, за съжаление, не можем да изнесем всички данни, макар че тези данни биха били интересни за вас", каза той на журналистите.

Оригиналите продължават да стоят при разследващите, експертът прави първата експертиза по копия.

За това свидетелства и изявлението на първото вещо лице, което изготвя първата и единствена експертиза - Валери Костадинов, който по същото време получава задача от СГП да установи дали автор на написаното е Филип Златанов. По думите му пред БНТ той получава от следователите Кирилова и Роза Царева "събрани листа, формат А 4. Изследвах ги професионално и отговорно, заснемал съм определени абзаци, които ми бяха нужни за експертизата, и ги върнах"

През юли миналата година Златанов признава пред БиТиВи, че иззетото при обиск в дома му тефтерче е негово, но обясни, че в него е записвал размислите си.

Златанов каза, че не намира нищо скандално в бележките си, но не помни какво е писал и чии инициали е използвал. ("Последният път, когато ги видях, бяха в моя кабинет", казва той в интервю за Тв 7, излъчено този вторник, на въпрос дали тиражираните страници са наистина от неговите бележници.)

14 януари 2014

От делото са отделени материали и е образувано ново разследване – отново за престъпление по служба.

С постановление на прокурор са отделени иззетите през юли 2013 година черен тефтер, тефтер цвят бордо, зелена тетрадка. От прокурорското постановление, с който "Дневник" разполага, става ясно, че е разпоредено "разделените материали да се заведат под нов номер в деловодството на Софийска градска прокуратура..."

25 септември

Първото заседание на втора инстанция - в Софийския апелативен съд. Съдът изисква оригиналите на бележниците му, за да ги подложи на графологична експертиза, и назначава експерт - Валери Костадинов, който е правил и първата експертиза.

Преди това Апелативният съд пет пъти изисква оригиналите от прокуратурата, но не ги получава.

30 септември

Пенсионираният експерт Стефан Бенчев от Националния институт по криминалистика и криминология получава задача да изследва оригиналните тефтерчета и да каже дали са бележките са писани от Златанов. Задачата му е възложена от следовател, тоест не е част от делото, което е в съдебна фаза в Софийския апелативен съд. Заданието на Бенчев е по второто разследване, за което материали са били отделени в началото на годината, през януари 2014.

5 ноември

Два тефтера - черен и бордо, заедно с една тетрадка изчезват от автомобила на Стефан Бенчев.

Така хронологията по известните факти показва, че оригиналните бележници не са излизали от територията на разследващите, тоест от столичния следствен отдел и прокуратурата, до момента, в който са дадени на вещото лице Стефан Бенчев.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Св
    светкавица
    3 0
    11:07, 3 дек 2014
    Защо правите народа на "маук" и че нищо не разбира?. Та нали и тези които извършват проверките са в същата каца с л...а.
Последни новини