Организират международен симпозиум за Възродителния процес в Истанбул

Сезгин Мюмюн

Международен симпозиум, посветен на тридесет години от началото на т.нар.Възродителен процес организират неправителствени организации от Турция и България. По инициатива на Федерация „Справедливост България”,”Бултюрк” и BAHAD в Истанбулският университет ще се срещнат учени, общественици,потърпевши от насилствената асимилация.Ще участват лидерите на трите организации Сезгин Мюмюн,Рафет Улутюрк и Шукри Сюлейман. Темата на симпозиума е „Тридесет години от Възродителния процес и двадесет и пет години след началото на демократичните промени”. Откриването на форума ще бъде на 18 декември 2014 г. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на федерация „Справедливост България” Сезгин Мюмюн.

Докладите и изказванията ще бъдат групирани по тематични панели. Началото ще се постави с темата: Културен и психологически геноцид.Председател на заседанието ще бъде проф. д-р Мехмет Далкъч. Вторият панел е: Репресиите на комунистическия тоталитарен режим в периода1944-1989 г. в Република България и нарушените права на малцинствата. Насилствената асимилация и неосъществените възмездия, делото за „Възродителния процесс”.Третият панел ще бъде: Етническата дискриминация и физическия геноцид извършени от тоталитарния комунистически режим и историческите последсвия от тях в съвременна България.Ще се дебатира и на тема:Възстановяване на насилствено сменените имена и заличаването им в регистрите на служба ГРАО, в това число и на починалите близки и роднини.Председател на засенанието ще бъде проф. д-р Рамазан Бичер. Доц. д-р Сакин Йонер ще председателства заседание,чиято основна тема ще бъде: Държавна сигурност и демократичния преход в Република България- Възродителния процес и неговото място в медиите и учебниците по история в Република България,каза още Сезгин Мюмюн.Той ще води в Истанбул петнадесетчленна делегация от учени и общественици от България,която ще вземе участие във симпозиума.

Георги Кулов

 

 

Рафет Улутюрк
Шукри Сюлейман
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xx
    xxl_1417180134
    0 0
    15:07, 28 ное 2014
    Трябва добре да плащаш на Кулов а не да се молиш кат помиарче. Моля ти се бе Кулов напиши нещо за мене, че да стана звезда.Баси физиономията. Тъп и измамник.Якак комбинация. Хората искат да знаят кой ти дава заплата.Ти си тъп и адски неграмотвен и нямаш профефия.Само мамиш хора. От кой джоб са парите за симпозиума бе измамник? Не си платил на Еркан. Само мамиш хората. Тези неща ще распространим навсякъде.Няма да позволим да мамиш повече хора.Ти и без това не се радваш на авторитет и уважение.Направо си пещерняк.
Последни новини