ФГВБ ще търси фирма, която да проследи парите от КТБ

БНБ и ФГВБ търсят спешно фирма, която да проследи операциите с активи на КТБ, и ако може да върне липсващите 4.2 млрд. лв.
Представителят на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките Нели Кордовска е внесла предложение фондът да стартира процедура за избор на компания, която да проследи извършените операции с активи на КТБ, пише в съобщение на Централната банка.

В предложението на БНБ се се подчертава, че компанията трябва да притежава необходимия международен опит за проследяване и разследване на извършените операции, довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза.

Със свое решение преди месец Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ. Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете, който поема случая след отнемането на лиценза на институцията. Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност. Искане за това вече е отправено в съда.

Швейцарска компания CCI заяви, че ще направи предварително проучване на случая с КТБ и ако бъде наета, може да помогне за намирането на липсващите 4,2 млрд. лв. Компанията обаче твърдо отказва да бъде наета от политически партии, предложение каквото и направи председателят на "Другата България" Божидар Томалевски.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини