Свикват референдум в Езиковата, полицаи ще дебнат за купуване на гласове

Директорът Йорданка Чавдарова подписва указ за референдум

Свикват референдум в Езиковата гимназия. Полицаи ще дебнат за купуване на гласове. Столът няма да работи за да не бъдат подкупвани с кебапчета ученици. Това стана ясно по време на брифинг в елитното учебно заведение. Езиковата гимназия е единствената в страната,която осъществява проект по гражданско образование. Финансира се от Норвежки фонд за подпомагане на неправителствени организации. За проекта е кандидатствало Училищното настоятелство.

Референдумът стартира утре. Гласуване с урни, тъмни стаички и бюлетини ще се проведе в Кърджали,Момчилград и Джебел. Ще участват 700 ученици от гимназията, 28 педагози и един експерт. Бюлетините вече са отпечатани. Те заедно с урните са под строга охрана.За да бъдат допуснати до гласуване учениците ще трябва да представят лични карти или бележници. Гласуването в Момчилград и Джебел ще копира упражняването на вота на българските избиратели в чужбина.

На референдума ботевци ще трябва да определят дали на разпростиращата се на територията на училището република ще властва парламентарна или президентска власт. Те са предварително подготвени да правят разлика между парламентарна и президентска република. Ако предпочитанията са за парламентарна република, ще има и избори за парламент.  Независимо от избора на референдума ще има вот за местна власт и евродепутати.

Както се полага на република, тя ще има териториално-административно деление. Областите ще се поделят между четирите випуска, а общините между седемте паралелки във випуск.

За референдума има рязяснителна кампания. За изборите ще предстои и предизборна агитация.

Ботевци ще трябва да решат и каква конституция ще приемат. Тя ще бъде съпътствана от закони. Изготвят се от ученическия съвет и експерт.

Както във всяко нормално общество и републиката в Езиковата ще има своите парламентаристи, полицаи ,юристи, граждани.

За изявилите се в гражданското образование и цикъла от избори ще има екскурзия до Народното събрание. На място ботевци ще се запознаят с българския парламентаризъм.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Баща на ученик
    5 0
    15:18, 21 ное 2014
    Направете референдум, за това, дали сте доволни от директорката!
    • Ha
      haha_1416590901
      1 -1
      19:28, 21 ное 2014
      Edva li nqkoi shte glasuva s 'da'! :D:D:D
Последни новини