Назми Мюмюн:Продължавам да работя за Кърджали

Назми Мюмюн

Въпросите зададе: Коста Иванов

  • Защо трябваше да подавате оставка като заместник – областен управител. Така или иначе новото правителство ще смени ръководните екипи на областните администрации. Не избързвате ли?

  • Считам,че това е мой морален дълг. Аз съм член на БСП, убеден социалист. Като заместник областен - управител бях представител на моята партия в областната администрация. След предсрочните парламентарни избори народът посочи, че мястото на БСП е да бъде опозиционна партия.Сега държавността изисква новия кабинет да назначи ръководствата на областните администрации, защото те ще провеждат неговата политика по места.Не виждам никакъв смисъл да продължавам да заемам досегашния си пост и по този начин да се явявам пречка . Политиката не е детска градина, а място за смели и отговорни мъже. Предпочитам да си тръгна сам с гордо вдигната глава, вместо да треперя като някой мишок как и докога ще получавам заплата.

  • Вероятно ще загубите обезщетения.

  • Не съм се интересувал какво ще загубя. За мен парите не са решаващото нещо. Аз съм бил заместник –областен управител не за да получавам заплата, а за да се опитам да помогна на моите съграждани. Времето ще покаже какво и как сме свършили, но мисля,че за тази година и половина успяхме да начертаем нови перспективи пред цялата област. Започвам с отварянето на прохода Маказа, което даде огромен шанс за развитие на целия регион. Не говоря само за потока туристи от двете страни на границата, а за превръщането на Кърджали в стратегически важно място за инвеститори. Успяхме да нормализираме бизнес-климата, премахнахме политическия натиск и това веднага се почувства с икономическото оживление. Статистиката сочи, че Кърджали зае едно от водещите места в страната по инвестиции и по ръст на брутния продукт на глава от населението. Областната администрация съдейства в нашия район, преди забравен от ГЕРБ, да бъдат одобрени и да започне реализацията на десетки инфраструктурни проекти. Милиони бяха насочени и към болницата в Кърджали,които я превърнаха в една от най-добрите и с високо технологично оборудване в страната. Да, за ограбвания от десетилетния български народ,голяма част от който е изправен на ръба на нищетата, това може и да изглежда малко, но ние все пак направихме нещо за подобряване на живота му. И то при условия на постоянен политически натиск, протести, бойкотиран парламент. Като казвам, че предпочитам да си тръгна с достойнство, вярвам, че по този начин ще запазя и малкото гордост от свършеното.

  • Да, но избирателите ви наказаха. БСП получи най-слабия си резултат от десетилетия насам.

  • Имаше свръх очаквания от страна на българския избирател. Хората си мислеха, че за година-две нещата рязко ще се подобрят. Очакваха едва ли не социална революция. Само че в реалните условия това няма как да се случи изведнъж. Ние започнахме с редица социални мерки – повишаване на пенсиите, увеличаване на детските надбавки, увеличаване на парите за майчинство, замразяване на възрастта за пенсиониране. Хората не оцениха това, вероятно защото искаха много и наведнъж. Спираха ни и сложните отношения с нашия партньор – ДПС. Най-важното обаче беше, че водени от тясно партийния си интерес ГЕРБ направиха всичко възможно да хвърлят държавата в хаос. И обвиниха за това нас. Така или иначе ние получихме своя урок, БСП тръгна по пътя на промените и аз съм убеден, че съвсем скоро тя ще заеме отново мястото си на водеща политическа сила с ясна лява и социална политика.

  • Какво очаквате от новия кабинет?

  • Като български гражданин на мен ми се иска той да гарантира стабилност и развитие на страната. В момента България се нужда най-много от това. Искрено им желая успех. Като човек с дълъг политически опит и биография обаче не съм оптимист, че това ще се случи.

  • Накъде продължава Назми Мюмюн?

  • Продължавам да работи за хората от Кърджали. Независимо, че вече няма да съм на някакъв държавен пост. Все още не съм решил сам за себе си с какво ще се занимавам конкретно, но работата ми като социалист, като човек с ясна и категорична политическа позиция ще продължи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини