Община Момчилград застрахова жилища на социалнослаби семейства

Община Момчилград стартира кампания за застраховане на жилища, чиито собственици са социално слаби граждани и нямат възможност да отделят средства. Застраховката на дома е срещу пожар и други стихийни бедствия, като сумата която ще посрещне застрахователя е до 10 000 лв. Идеята се роди на ежеседмична среща на ръководството на община Момчилград с кметовете на населени места. Наред с организирането на инициативи за пострадали семейства от стихии те поставиха пред ръководството въпроса с многобройните пожари в района през последната година.

Припомняме, че пожари изгориха къщи в селата Градинка, Лале, Чуково и Конче. Огнен ад в центъра на Момчилград едва не изпепели цял жилищен блок. Доброволческите акции придобиха обществена популярност и получиха подкрепата на стотици момчилградчани от цял свят.

Вече сме предприели първи стъпки за подпомагане на семействата с най-ниски доходи за застраховане на домове и вещи за защита от бедствия. Становището на експертите ни е, че застраховането на домовете ще гарантира по-добро обезщетяване на хора, пострадали или изгубили имущество при бедствия и аварии“, обобщи кметът на община Момчилград Акиф Акиф. Откакто стартира кампанията досега са застраховани над десет жилища в различни населени места на територията на общината. Кметовете им изготвят списъци със социално слаби семейства. 

Проучванията сочат, че предвид ниските доходи в България хората все по-често оставят застраховането на имуществото на заден план. През последните години обаче застрахователните дружества се ориентират към изгодни тарифи за застраховка на дома. Причината е, че в момент, в който има ограничение на семейните финанси, ще бъде трудно да се посрещнат непредвидени разходи в резултат на пожар, наводнение или кражба например.

Застраховането на дома и вещите в тях се оказва най-сигурният начин за защита от бедствия  – наводнение, земетресение, пожар. Най-изгодните застрахователни пакети за застраховка на жилище и движимо имущество срещу различни рискове струват 20 лв. В зависимост от вида си обезщетенията пък варират между 5 000 и 80 000 лв.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини