Япония и Китай затоплят отношения след години неприязън

Първата официална среща между китайския президент Си Цзинпин и японския премиер Шиндзо Абе днес в Пекин е и първи знак за затопляне в двустранните отношения.
Това се случва след години, изпълнени с неприязън, отбелязва Франс прес.

"Без преувеличение дългоочаквани" нарича преговорите пък ТАСС.

Отношенията между втората и третата икономика в света са твърде западнали поради териториални спорове и силни разногласия по повод исторически събития, напомня АФП, цитирана от БТА.

Подготовката за срещата породи напрежение в дните, предшестващи провеждащия се в Пекин форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Със сериозни лица, двамата ръководители размениха хладно ръкостискане пред камерите.

"Много страни се надяваха на тази среща на върха между Япония и Китай, и то не само азиатските нации. Мисля, че направихме първа стъпка към подобряване на двустранните отношения", заяви Шиндзо Абе след разговора.

Той изрази надежда, че китайско-японската среща на високо равнище - първа от декември 2011 г., бележи началото на "връщане към взаимноизгодни връзки въз основа на общи стратегически интереси".

Преговорите траяха половин час, съобщиха японските медии. Китайската агенция Синхуа съобщи, че те са били организирани "по искане на японската страна".

Шиндзо Абе предложи да се задейства механизъм за комуникация по море, чрез който да се избягват евентуални инциденти, свързани с островите, за които претендират и двете държави.

"Мисля, че ще започнем да работим конкретно по въпроса", заяви той с оглед бъдеща среща между китайските и японските морски власти.

Ново напрежение между двете страни породи през 2012 г. осъществената от Токио национализация на островите Сенкаку в Източнокитайско море. Япония ги управлява отдавна, но Китай, който ги нарича Дяоюй, има претенции към архипелага.
В петък двете най-големи сили в Азия заявиха, че са "постигнали споразумение постепенно да възстановят политическия, дипломатическия диалог и диалога в сферата на сигурността".

Шиндзо Абе винаги е изтъквал колко е важно да се поддържат връзки със съседната страна "в името на общо развитие", подчерта японската телевизия Ен Ейч Кей.

Връзките на Япония със съседните държави все още са повлияни от спомена за злодеянията на имперските войски по време на частичната окупация на Китай (1931-1945 г.) и колонизацията на Корейския полуостров (1910-1945 г.).

Посещенията на японски парламентаристи и министри в храма Ясукуни, смятан от Пекин и от Сеул за символ на агресията на японския милитаризъм, редовно наливат масло в огъня, напомня АФП.

Обама и Путин в Пекин

Президентът на САЩ Барак Обама започна обиколката си в Азиатско-тихоокеанския регион с посещение в Пекин, където ще държи реч на откриването на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, след което ще вечеря с ключови лидери от Азия. По време на посещението си американският президент ще се срещне и с китайския си колега Си Цзинпин.

В сряда Обама отлита за Мианма, а след това за Австралия. Посещението му е една от последните възможности на Обама да увеличи американското влияние в Азия, отбелязва АП

В срещата ще участва и руският президент Владимир Путин. Преди началото на форума в Пекин Русия и Китай подписаха техническо споразумение за временна промяна на пункта за доставка на нефт в Китай през 2015-2017 година. То ще позволи на "Роснефт" да доставя допълнителни 5 милиона тона нефт годишно за нуждите на китайската икономика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини