Бунт в Мексико, атакуват сгради на властта

Протести в Мексико прераснаха в размирици, след като студенти от град Игуала опитаха да разбият вратата на Националния дворец на площад “Сокало” в столицата Мексико, предаде Ройтерс. Участниците в бунта опитаха да разбият централната врата на зданието, използвано от президента на страната за официални церемонии, както и да подпалят дървените части. Системата срещу пожар обаче се включила и предотвратила разразстването на пламъците.

След неуспешния щурм участниците в акцията изпъстрили в лозунги стените на двореца. От вътрешността на сградата върху демонстрантите била изливана вода, а по-късно полицията използвала сълзотворен газ, за да ги разгони.

Студенти и преподаватели атакуваха и зданието на правителството на щата Гереро в град Чилпансинго. Те опожариха и няколко автомобила.

Протестът е свързан със зверското убийство на 43-ма студенти от университета в Игуала. Те бяха отвлечени от корумпирани полицаи и предадени в ръцете на групировката “Герерос унидос”. Събитията се случиха на 26 септември, когато студентите поискаха да организират демонстрация срещу реформите в образованието. По заповид на бившия кмет на Игуала срещу тях бе извършено нападение, като 6-има бяха убити на място, а други 43-ма похитени. В края на октомври край Игуала бе открит масов гроб. Миналия петък главният прокурор на Мексико Хесус Мурильо Карам заяви, че заподозрените по случая са направили признание. Те казали, че горили тела на сметище край Игуала.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини