Двама кърджалийци – Николина Ангелкова и Вежди Рашидов, в състава на новото правителство

Министрите от бъдещия кабинет „Борисов“ присъстваха на подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и на връчването на декларация за подкрепа, подписана от Патриотичния фронт.

Сред новите министри са и двама кърджалийци. Министър на туризма е Николина Ангелкова /бивш министър на транспорта в кабинета на Близнашки/.

Министър на културата е Вежди Рашидов, който бе министър на културата и в предишния кабинет на ГЕРБ.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград, България. Когато е на 2-годишна възраст, заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.
През последните години Вежди Рашидов се изявява като общественик и заема позиции по политически и социални теми. Въпреки че е етнически турчин, той често критикува върхушката на партията Движение за права и свободи (ДПС).
По случай петдесетата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден „Стара планина“.През 2006 г. чества 30 години на професионалното си поприще. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина.
В Кърджали води листа и е мажоритарен кандидат на ПП ГЕРБ на изборите за Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г.. Избран е за депутат в 41-то Народно събрание. От 27 юли 2009 г. е министър на културата. Депутат в 43-то Народно събрание.

Николина Ангелкова e възпитаник е на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри "Развитие на лидерски умения". Магистър по право от УНСС със специализация "Фирмено управление" от Института за следдипломна квалификация към университета.
- Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС
по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция.

- От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД "Околна среда" на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

- В периода 2005 - 2010 г. е собственик на "Николова и партньори консулт", последователно е генерален директор на компанията "Херчеса България" ЕООД (2007 - 2009 г.) и управител на "Хелектор България ЕООД" (2009-2010 г.).

- През март 2014 е избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders). Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството както на професионално, така и на социално ниво.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини