Хасан Азис:Кърджали е врата на Турция за 500 милионния пазар на Европейския съюз

За обмен на бизнесделегации между Кърджали и индустриалните центрове в Република Турция се споразумяха кметът Хасан Азис и турският генерален консул в Пловдив Алпер Акташ.Градоначалникът подчерта, че именно след посещение на кърджалийска бизнес делегация в Турция се е осъществила най-голямата инвестиция в общината-фабриките на „Теклас България“. Кметът поиска наши работодателски организации да се запознаят с партньори от Истанбул, Бурса, Измир, Одрин. От своя страна консулът настоя турският бизнес да види ня място в Кърджали възможностите за инвестиции. Хасан Азис го запозна с проекта за индустришална зона с площ от 250 дка и каза, че е готов да приеме големи инвеститори.

Договорката се осъществи по време на опознавателна визита на турския гетерален консул в Кърджали. Той се срещна по препоръка на кмета с ръководствата на работодателските организации. На срещата присъстваха председателя на Стопанска камара-Кърджали Альоша Синабов, шефът на Съюза за стопанска инициатива Севдалин Огнянов, председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата Наско Настев, членът на палатата Джевдет Адем и председателят на Камарата на строителите Александър Елинов-Садък. Според Хасан Азис срещата е знакова, защото дипломатът проявява интерес първо към разговори с представителите на бизнеса.

Инвестициите в Кърджали са равнозначни на инвестиции в Европейския съюз. Нашия град е врата към 500 милионния пазар на ЕС, подчерта градоначалникът.

Хасан Азис отправи няколко искания към своя гост. Първото е бизнесът от Кърджали да бъде канен на семинари,изложби и панаири в Турция, за да може да се популяризира. При организиране на мероприятия от турското генерално консулство да присъстват и представители на община Кърджали и работодателските организации от града край Арда. Кметът подчерта,че общината е един от най-големите инвеститори с бюджет от 160 млн.лева за последните две години и с най-много терени,подходящи за производствени халета. Не искаме да оставаме в сянката на Пловдив и Хасково, категоричен бе Хасан Азис.

Алпер Акташ отбеляза, че бизнесът в Кърджали трябва да изготви общ и конкретен план за партньорство и действие, който той да представи пред турските институции. Освен това всеки бизнесмен с проект може да потърси търговското аташе към консулството Баръш Йеничери и да го депозира за подкрепа. Гледайте на нас като на партньори в бизнеса, подчерта Акташ.

Председсателят на Стопанска камара в Кърджали Альоша Синабов заяви, че работодателските организации ще подкрепят усилията на турските дипломати пред българските власти да се либерализира визовия режим за бизнесмени от Република Турция.

Алпер Акташ помоли бизнеса от Кърджали за подкрепа. Има развитие по този въпрос от страна на Европейския съюз. Нужна е добра воля от българските власти. Ще дам за пример егейските острови на Гърция, за които визовия режим бе облекчен и те се съживиха икономически. Бюрократичните спънки са пречка за икономиката на страната ,която ги създава,подчерта дипломатът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини