Мюфтията на Кърджали: Ако ни поканят във фабрика и там ще изнесем лекция по Курс-Коран

„Ако ни поканят във фабрика, и там ще изнесем лекция по Курс-Коран, защото за нас религиозното образование е приоритет, независимо къде се провежда – в джамия или другаде”. Така районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед коментира пред „Дарик” казуса със затворения с решение на Окръжния съд от 30 октомври пансион в Кърджали, където проверка установи нерегламентирано преподаване на Курс Коран на деца, в това число и на две сирийчета. Общо 70 деца са завършили това обучение за близо две години, информира мюсюлманския духовник.

От мотивите на съда става ясно, че обучението се е извършвало без предварително изработена и утвърдена програма, нямало данни и за съгласие на родителите им за религиозното обучение. Липсвали сведения и за образованието, както и за професионалната квалификация на обучаващите, назначени от Районното мюфтийство.

Според районния мюфтия Бейхан Ахмед Курс-Корана се е провеждал в пансиона с решение на висшия мюсюлмански съвет и е разработен по програма на Главно мюфтийство. Преподавателят – главният имам на централната джамия в Кърджали Авни Тахир, имал необходимата квалификация, като в момента завършвал висшия мюсюлмански институт в София.

По думите на Бейхан Ахмед двете сирийски деца не били бежанци, а родителите им били дали съгласието си за Курс-Корана.

Мюсюлманския духовник е на мнение, че закриването на пансиона от Окръжния съд е пресилено и импулсивно действие.

На въпрос дали е убеден, че на децата се е преподавал традиционния за България Ислям, той бе категоричен, че това е така, а гаранция е самият преподавател, завършващ Висшия мюсюлмански институт в София, който бил назначен с договор от Главно мюфтийство. „Надявам се в най-скоро време в българското съвременно училище, и светия синод и Главно мюфтийство да преподават ортодоксалния ислям и ортодоксалната християнска религия”, коментира още Бейхан Мехмед.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини