Българчетата сред най-активните онлайн в Европа

 
Българските деца са на челните места в Европа по всекидневно ползване на интернет и достъп през мобилен телефон.
Те са на челните места и по интернет употреба в собствената си стая, показват изводи от аналитичните доклади на Европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн".

Тя се координира от Лондонския икономически институт и се представлява в България от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии", предаде БТА.

Финалният доклад обобщава резултатите и препоръките, свързани с онлайн безопасността на децата, на над 150 изследователи от 33 държави.

Една от ключовите цели на проекта е въвличането на заинтересованите страни в изработването на политики, които адекватно защитават децата в интернет.

В рамките на периода на проекта от 2011 до 2014 г. са настъпили значителни промени в начина, по който децата използват интернет, констатират анализаторите.
Според тях най-значителната е, че употребата вече не е ограничена до едно място, а мобилните устройства правят възможна все по-личната употреба далеч от контрола на възрастните.

В същото време в сравнение с 2010 г. днес 11-16 годишните попадат по-често на език на омразата (от 13 на сто на 20%), сайтове за пропаганда на анорексия (от 9 на 13%), сайтове, подтикващи към самонараняване (от 7 на 11 на сто) и онлайн тормоз (от 7 на 12%).

С по-честата употреба на интернет децата развиват умения, които им помагат да се изкачат по-нагоре в "стълбата на онлайн възможностите" и да имат повече ползи от времето, прекарано онлайн, обобщават като резултат анализаторите.

Невинаги времето, прекарано в интернет, носи ползи, предупреждават те.
Това зависи от възрастта на детето, пола, социално-икономическото положение на семейството, подкрепата от страна на родителя и позитивното съдържание, до което детето има достъп.

Употребата, уменията и възможностите са неминуемо свързани с повече онлайн рискове.
Затова с повишената употреба трябва да се увеличат и мерките за безопасност.

Не всички рискове вредят на децата: шансът детето да се разтревожи или уплаши от нещо в интернет зависи от възрастта, социално-икономическото състояние на семейството, както и от уменията на детето да се справя с проблемни ситуации онлайн.

От значение за безопасността са също родителите, учителите и приятелската среда на детето, както и обществените ценности и националните политики.

Децата се смущават най-често от порнографско съдържание онлайн. Смущава ги и съдържание, изобразяващо насилие или жестокост.

Най-често децата се чувстват притеснени от реално или реалистично насилие и насилие над деца или животни.

Тревогите на децата нарастват значително около 12-ата им година.

По-малките деца по-често са смутени от неподходящо съдържание, докато по-големите споделят, че ги притесняват неприятни постъпки или хора в интернет.

Луиза Шахбазян от Националния център за безопасен интернет към Фондация "Приложни изследвания и комуникации", която отговаря за изследването в България, препоръчва на родителите да мислят по-малко за вредите и да заложат на забавна съвместна употреба и позитивно съдържание, да говорят с децата си за преживяванията им онлайн и да поставят ясни правила и очаквания за употребата на интернет от детето.

"Помагайте на децата на опознаят интернет отрано и да се информират за рисковете и ползите от времето, прекарано онлайн", съветва Шахбазян.

Според нея родителите трябва да се фокусират върху създаването на повече възможности за изява на детето онлайн, изграждане на умения за справяне с проблемни ситуации, както и устойчивост на вредни влияния.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини