Откриха сирийчета в мюсюлманския пансион в Кърджали, съдът го затваря

Две непълнолетни сирийчета са открити в мюсюлманския пансион в кв. “Възрожденци“ в Кърджали при проверка на Държавната агенция за закрила на детето. При проверката, извършена по искане на прокуратурата през март 2014 г., са установени шест малолетни и непълнолетни деца.Те са обучавани в Коран курсове без изричното разрешение на родителите. Едно от децата на 13 години не е посещавало училище.

Пансионът се поддържа от сдружение ЗОСКП, което е вписано в регистъра на сдруженията с нестопанска цел на Кърджалийския окръжен съд с рег.№916 от 14.12.2006 г. Основният предмет на дейност е изграждане на пансиони за ученици. В тях се настаняват деца в затруднено материално и финансово положение, като се поемат необходимите разходи за храна, дрехи, отопление, лекарства.

Сдружението е разследвано по искане на прокуратурата. През декември 2012 г. е направена проверка и е констатирано наличието на две непълнолетни и две малолетни лица. Нямало установен ред за постъпването на децата. Три от тях са имали договори за наем, сключени от родителите, а едно -не.

За децата се грижел персонал от шест души, като двама от тях, включително имама, са назначени с договор с Районното мюфтийство в Кърджали.

Районна прокуратура констатира, че сдружението предоставя социални услуги без да има издаден за това лиценз. То е работило на базата на удостоверение, издадено от Община Кърджали. В него се разрешавало дейност като пансион с две звезди. Предоставените стаи са десет на брой.

При втората проверка извършена от Държавната агенция за закрила на детето през 2014 г. се констатира, че в регистрите не са вписвани лицата, които живеят в пансиона. Воденият Коран курс е под егидата на Главно мюфтийство. Отново няма изрично съгласие на родителите. Пак липсва лиценз за социални услуги.

Окръжните магистрати излизат с решение за закриване на сдружение ЗОДКП заради това, че провежда нерегламентирана от закона дейност. Затваря се и пансионът в кв.“Възрожденци“ в Кърджали.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    закон божи
    8 -3
    13:14, 3 ное 2014
    само така,закон и ред трябва да има в тази държава.тия мал4угани обратно,откъдето са дошли
  • 2
    За
    закон божи
    9 -4
    13:17, 3 ное 2014
    промивка на мозъци,и деградация,наука неосъществена,и ненужна никому,нужна само на хора с гангрена в глаата

Още новини

Последни новини