В гардероба на всяка жена и във фантазиите на всеки мъж... вече 75 години

Историята не е само низ от подвизи, войни и завоевания. Нашата история, като потребители има своите крайъгълни камъни и един от тях е найлоновият чорап. Сега той тихо и мирно стана на 75 години и може би вече потъва в забвение. Не така обаче е било при появата на първите 4000 чифта по щандовете. Това се случило на 24 октомври 1939 година. Тогава синтетичният материал бил от първите подобни, които впоследствие навлезли масово в бита и на мъже, и на жени. Въпросните 4000 чифта се продали 3 часа. Цената им била около $ 1.15 за чифт. Това прави приблизително $ 20 в днешни пари. Найлоновите чорапи били по-скъпи, отколкото техните копринени алтернативи, но по-здрави и можели да се носят по-дълго. Но което е по-важно - не правели гънки и предизвикали неустоимо желание да бъдат притежавани у всяка жена.

Дюпон се канел да нарече новия материал "дюрапон", после "нирон", в крайна сметка заради търговската марка името останало "найлон". Твърде скоро чорапите, които не се свличали, за разлика от копринените, станали абсолютен хит. А найлонът като материал, направил дълга и успешна кариера и много пари за Дюпон.

Макар да е изцяло изработен от суровини като въглища, вода и въздух, найлонът е здрав като стомана, фин като паяжина, но по-еластичен, отколкото всички естествени влакна, според тогавашните съобщения в печата. Ето така прилепналите фини чорапи завладели съзнанието на предствителките на нежния пол, а мъжката половина на човечеството също веднага оценила новата визия на женските крака...

Разпродажба на найлонови чорапи. Жените обували безценната придобивка направо на улицата, пред завистливите погледи на тези, които още чакали.
Успехът на Дюпон продължил през следващите десетилетия. През 1955 година Коко Шанел, Кристиан Диор и други модни къщи започнали да включват в колекциите си синтетичните материали на Дюпон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини