Творби на млади автори от пет балкански страни в изложба „Река на толерантността”

В навечерието на Деня на Кърджали във фоайето на театъра бе открита изложба под мотото „Река на толерантността” на Националния дарителски фонд „13 века България”. Творбите са създадени в рамките на Международния младежки артфестивал „Река на толерантността” III част, под патронажа на ЮНЕСКО. Център на фестивала е Сарафската къща в Самоков, град, в който се преплитат нишките на различни етноси, религии и култури.
Всяка етническа общност е оставила своя отпечатък върху нашата земя, за да създаде днес богатото културно – историческо
наследство. С творбите си млади автори от пет балкански страни се опитват да ни приобщят към многообразието и красотата на света, подчертаха организаторите от Фонда.
„ Гостуването на изложбата „Река на толерантносттта” в Кърджали е още едно потвърждение, че взаимното познаване на традициите на отделните етнически общности и религии е истинско богатство, което кърджалийци ценят и развиват. Гордеем се, че градът ни е символ на толерантността”, каза кметът инж. Хасан Азис. На откриването на експозицията присъстваха енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед, бившите кметове на Кърджали Милан Миланов, Расим Муса, Румен Димитров, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, гости от побратимените на Кърджали общини от Гърция и Турция.

Празничната вечер продължи със спектакъла на Театрално-музикален център Кърджали „Балканска мистерия”, изграден по една митология и балкански легенди, трайно настанени по нашите земи, свързани с юнака, който убива змея, за борбата между тъмнината и светлината, между доброто и злото.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини