Шафранът в Кърджалийско цъфна,става за алтернатива на тютюна

Хасан Тахиров

Експериментът с отглеждането на шафран в Кърджалийско дава първите си резултати.Донесените от Турция и засяти в четри опитни станции в страната луковици дадоха растения,които цъфнаха.Изключително добър е резултатът на опитното поле в с.Глухар,Кърджалийско.Тук са засети петнадесет лехи.

Ще припомним,че по инициатива на нашенецът с шведско гражданство Хасан Тахиров започна експеримент за търсенето на алтернатива на тютюна.Той получи подкрепата на Джобния Херкулес-Наим Сюлейманоглу.

    Шафранът у нас цъфна с двадесет дни по рано от опитните полута в Ескишахир,от където взехме луковици.Плодниците на цвета са по дълги от тези на турските растения и обещават по-добра реколта.Това заяви за Кърджали бг вести Хасан Тахиров.Той е убеден,че е намерена алтернатива на тютюна в Източните Родопи.

  Според специалисти за добиването на 1 кг. плодници от шафран са необходими 100 000 стръка на дка.Освен плодниците се ползват тичинктите.Листата на цвета също се употребяват.Гамата от продкти е много широка-от подправки до медикаменти и козметика.

Килограмът шафран върви на световните пазари за около 10 000лева.

Такава сума не може да се получи от декар тютюн.В него има 30 000 растения.Откъсват се средно по 35 листа.На практика се обработват 1 000000 стръка.Селскостопанската работа и манипулациите отнемат почти цяла година.За шафрана този цикъл е около месец,твърди Хасан Тахиров.

  Шафранът е многогодишно разстение. В Османската империя го наричали „Цветето на рая”.Императори и султани въвели специални закони срещу фалшификация.Днес  „Цветето на рая” се използва в хранително-вкусовата промишленост,фармацевтиката,за направа на бои за текстилната индустрия.Най търсено е от Световната здравна организация.

 Шафранът е подобен на минзухара ,познат по нашите земи.Той спи през лятото.Цъфти през октомври.Цветовете,които представляват интерес за индустрията се събират в началото на ноември.

   Сагата с шафрана започна преди година когато Кърджали бг вести даде гласност на намеренията на Хасан Тахиров да отглежда шафран в България.Той призова в страната да се създаде кооперация на прозводителите и държавните институции да им окажат съдействие.Без общи усилия няма да можем да постигнем успех,категоричен бе Тахиров.

Той се обръща за съдействие към областна администрация в Кърджали.

Г-н Тахиров се обърна към нас с писмена молба за съдействие.Областна администрация поиска от опитната станция в града , Службата за съвети в земеделието и Изпълнителната агенция по сортоизпитване и апробация да предоставят становище за това има ли условия за отглеждане на шафрана в страната ни.Това сподели за Кърджали бг вести специалистът по земеделските въпроси в областна администрация Юксел Ибрям.Отговорът е,че щом в страната расте без проблеми дивия минзухар,то има условия и за отглеждане на шафрана.Областният управител Бисер Николов внася докладна в Експертния съвет по земеделие към областна администрация.Тя е разгледана. Препоръчва се преди да се престъпи към масово отглеждане да се изпита посадъчен материал в опитни станции.Хасан Тахиров трябва да предостави технология и луковици.Изпълнителната агенция по сортоизпитване посочва четири места в страната,където има опитни полета и където трябва да се направят изпитания.Те са в Русенско,Лудогорието,Пловдивско и Кърджалийско.В Източните родопи шафранът ще се тества на 30 места и на практика ще се покрие  цялата територия на областта

   Изключително много ми помогнаха зам.-областния управител Назми Мюмюн и кметът на ДЖебел Бахри Юмер.Юмер веднага свика кметовете на населени места и разпореди да се започне засаждане на шафран за тестване,сподели Хасан Тахиров.

   Тахиров се обръща и към института по почвознание „Никола Пушкаров” към министерството на земеделието. От там хвалят проекта и сочат, че почвите в Източните Родопи са благоприятни за отглеждане на шафран.

   Тахиров очаква догодина да се започне промишлено отглеждане.

   Според Тахиров отглеждането на шафран е все едно да сееш злато и да береш диаманти. Всеки земеделец в Кърджалийско ще има петролен кладенец или златна мина в нивата си, твърди Тахиров.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини