Наши земеделци обмениха опит в Измир, заключението им коопериране – ключът към успешно земеделие

Земеделски стопани и експерти от общинска администрация посетиха Областна дирекция по земеделие в град Измир, Република Турция. Визитата е в рамките на инициативата на община Момчилград за реализиране на проекти с участието на общината и представители на бизнеса в сферата на публично-частно партньорство.

Както е известно, основен приоритет на местната власт в сектор „земеделие“ за следващите години са проектиране и откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо за насърчаване на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

Делегацията от Момчилград проведе практически посещения на земеделски ферми, утвърдили се като биологични производители и прилагащи добри земеделски практики. Земеделците ни се запознаха също с опита и новостите, прилагани в земеделието в южната ни съседка.

Сами се убедихме, че в района на Измир кооперативите са в основата на успешното селско стопанство, заявиха животновъдите от Момчилградско и допълниха, че са изключително доволни от ползотворното си посещението в Турция, като са били обменени опит и добри практики.

При традиционните ни срещи с кметовете на населени места стигнахме до общия извод, че трябва да оказваме съдействие на земеделски производители, които изявяват желание да кандидатстват по европейски програми. Това е основният проблем пред местните земеделци. Нашата задача е да им окажем пълно съдействие в границите на предоставените ни правомощия, за да се възползват максимално от тях, подчертаха специалисти от община Момчилград.

Направи впечатление, че повечето от посетените животновъдни ферми прилагат затворен цикъл на производство – отглеждане на крави и овце и производство на млечни продукти в собствени мандри. Работата им се базира на кооперативен принцип.

В тази връзка кооперирането е най-добрият вариант за развитието на нашия регион по отношение на селското стопанство, смятат производители. Така се гарантират пазар и конкурентни цени на произведената продукция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини