Спипаха нелегален казан за ракия в Егрек,под ударите на закона попаднал дори селски кмет

Цветан Юрганчев

Митничарите от бюрото в Кърджали спипаха тарикат в момента, в който вари алкохол в разрез със закона. Нарушителят А.А. от село Егрек, Крумовградско заредил казана и източил 30 литра ракия плюс 10 литра парцуца. В този момент служителите на Митническо бюро-Кърджали влезли в постройката ,където се намирал нерегистриран казан за ракия.

Бяхме планирали акцията за сряда, но се наложи да я отложим с един ден.За наш късмет успяхме да хванем А.А. в момент когато вари алкохол с т.нар. специализиран малък обект за дестилация. Той е с обем 250 литра .Това заяви за Кърджали бг вести началника на Митническо бюр-Кърджали. Казанът бил сравнително нов, ползван е от 5-6 години.Имал възможности за отчитане на налягане и температура.

По корпуса на казана имаше медни тапи. Иззехме ги за да не се ползва и запечатахме постройката, каза още Юрганчев. Намерения алкохол е даден за изследване в лабораторията на митниците. След като излязат резултатите ще бъде съставен акт за административно нарушение и евентуално ще се издаде наказателно постановление. То ще бъде в съзвучие със Закона за акцизите и данъчните складове.

За да може гражданин да използва специализиран малък обект за дестилация е необходимо да има разрешение от митническото бюро. Той всеки месец трябва да внася акцизна декларация за произведеното. До 30 литра сумата е 2,20 лева. За всеки литър отгоре се доплащат по 4,40 лв.

Жителят не е първият заловен в областта. Неотдавна митничарите от Кърджали спипали селски кмет-представител на властта, който нарушил закона и варил нелегално ракия.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини