Няма необхванати деца в община Момчилград за настоящата учебна година

Няма необхванати от училище деца на територията на община Момчилград, каза началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Мюзейда Пашаллъ. За втора поредна година по инициатива на местната администрация съвместно с екипи на Детска педагогическа стая, Центъра за обществена подкрепа и отдел "Закрила на детето" в ДСП-Момчилград е извършен обход по населени места за идентифициране и регистриране на деца, които не посещават училище. През миналата учебна година броят на необхванатите от училищната мрежа деца е 12, като основните причини са лични и социални и на последно място е слабият успех, съобщи Пашаллъ.

Периодичният обход от сформираната комисия е в резултат от интеграционната политика, която води община Момчилград за гарантиране на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства. Целта е осигуряване възможност на всеки да се обучава, независимо от неговото местоживеене, етнокултурен произход, социално положение и здравословно състояние.

През миналата година необхванатите от училищната мрежа са предимно деца от малцинствените етнически групи и деца от семейства с ниски доходи. Тази година единственият регистриран случай е свързан с дете, чиито родители са от съседна област и са заминали за чужбина. Малчуганът бил оставен на грижите на роднини в Момчилградско. По случая работи отдел „Закрила на детето“ в Дирекция „Социално подпомагане“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини