7 супер витаминозни смеси за имунитет в сезона на настинките

С всяка една от тези чудотворни смеси ще успеете да подсилите имунната си система и да се възстановите бързо от боледуване. Така приготвените домашни витаминозни еликсири са подходящи за прием както от възрастни, така и от деца. Затова е препоръчително всеки да има в дома си поне едно такова бурканче, което да му служи за превенция и лечение на вирусни заболявания, особено през рисковия есенно-зимен период, съветват от saveti.framar.bg.
Смесете в емайлиран съд 3 броя кайсии, 5 броя сини сливи, 3 броя смокини (може да са сушени), 1 супена лъжица стафиди, 2 ябълки и 2 резена лимон. Всичко това покрийте с вода и варете в продължение на 5-10 минути на слаб огън. За укрепване яжте по 1 супена лъжица преди закуска.

Яйчен жълтък разбийте със сока от 1 лимон или 1 портокал, добавете 800 грама мед и разбъркайте много добре. Вземайте по 1 супена лъжица (или 1 чаена лъжичка за деца) сутрин преди ядене.

Смесете равни части лимец, овес и ръж. Смелете зърната в кафемелачка и ги залейте с топла вода (1 чаена чаша вода на 1 супена лъжица брашно). Накиснете ги за 2 часа, прецедете и пийте от запарката, подсладена с мед. Използвайте в случай на анемия и загуба на сила.

Потопете 1 лимон във вряща вода за 1-2 минути и го смелете на мелачка за месо или блендер. Добавете 1-2 супени лъжици безсолно краве масло и 800 грама мед. Разбъркайте добре и сервирайте с чай.

Залейте овес с кипяща вода (1 част овесени зърна към 3 части вода) и оставете да се накисне за 1 ден при стайна температура. Прецедете и съхранявайте течността в хладилник. Пийте по 1/4 чаена чаша от нея (затоплена) 3-4 пъти на ден преди хранене.

Смесете 150 грама настъргани ябълки със сока от половин портокал и добавете 10 смлени сурови ореха (или други сурови ядки). Вместо портокалов сок, може да използвате - 2 супени лъжици лимонов сок и същото количество мед. Хапвайте от сместа по 1-2 супени лъжици на ден, а за ударно подсилване, изяжте приготвената доза в рамките на 1 ден.

Варете на слаб огън 1 чаша овес в 5 чаши вода до сгъстяване на течността. Свалете от огъня, изчакайте да се охлади и добавете 3-4 чаени лъжички мед. Вземайте от сместа по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини