Изселници от Бурса напират да инвестират, Пловдив ги примамва, ние се помайваме

Д-р Айтуг Онур представя възможностите на инвеститорите от Бурса

Изселници от Бурса напират да инвестират в страната ни. Пловдив ги примамва с индустриалната зона Тракия на площ от 10 млн.квадратни метра, обхавщаща територии в 9 общини. В нея са включени по-малки зони, които са печелили национални награди за отлични условия за бизнес. Пловдив бе и домакин на Втората работна среща в България между българския бизнес и Балкансияд/Сдружение на балканските и румелийски бизнесмени в Бурса,обединяващо изселници от Балканите/. Форумът се състоя вчера в Новотел -Пловдив. Близо двеста бизнесмени от България и Турция участваха във форума. Делегацията от Бурса броеше 65 представители. Имаше областни управители, представители на общини,администратори. От нашата област единствено община Ардино бе представена от общински служители. Част от ръководството водена от зам.-смета Неджми Ходжов положи усилия да привлече към Кърджалийско потенциални инвеститори. Активен бе и собственикът на „Артекс“ Сафет Илязов. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Кърджали инж.Фахри Идриз покани ръководството на Балкансияд за съвместен бизнесфорум в Кърджали през октомври. Гостите приеха поканата с удоволствие. За съжаление в отсъствието на кмета Хасан Азис,който е в отпуск,не се намери служител от общината, който да презентира проекта за индустриална зона „Юг“ на Кърджали.

България е много специално място за нас, каза в словото си председателят на управителрния съвет на Балкансиад д-р Айтуг Онур. Той посочи, че Бурса е четвъртия по големина град в Турция и четвърти по формиране на Брутния вътрешен продукт на страната. Гръбнакът на индустрията е автомобилостроенето.Само в този отрасъл износът е 7 млрд евмро годишно. В града има 17 индустриални региона с 1300 фирми. Бурса има положително търговско салдо с България. Градът внася продукция за 91 млн.евро , а изнася за страната ни 96 млн.вро. Като цяло обаче България има положителен търговски баланс с южната си съседка.

Интерес към българските образователни центрове прояви доц.д-р Хюлия Таш от университета „Улу даг“ в Бурса. Тя посочи,че провежда съвместни проучвания с Балкансиад. Готови сме да дойдем и в Кърджали, за маркетингови проучвания, каза тя за Кърджали бг вести.

Търговското аташе на Р Турция в Генералното консулство Баръш Йеничери посочи,че България е врата на Турция към Европа и Турция е врата на България за Азия. Оборотът между двете страни е 3 млрд евро, но в кратки срокове може да стане и 5 млрд евро. Турските бизнесмени работят като почетни посланици и консули в България ,подчерта Баръш Йеничери.

Експертът от Агенцията за чуждестранни инвестиции Георги Алипиев призова бизнесмените от Бурса да инвестират в страната ни. Той подчерта че страната ни е примамвлива с конкурентната данъчна среда с плосък данък от 10 процента, стабилна валута, квалифицирана работна ръка и ниска инфлация. Турция се интересува освен от инвестиции в индустрията и в планинския туризъм и ние сме готови да насърчим фирмите.Ще предоставим всякаква информация за условията да се започне бизнес в страната ни, отбеляза Георги Алипиев.

Георги Кулов

Инж.Факри Идриз кани д-р Айтуг Онур на съвместен бизнесфорум в Кърджали
Балкансиад награждава Баръш Йеничери
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини