Обучават ученици да разпознават световно застрашени сухоземни костенурки

Ученици от училища на територията на Източни Родопи ще бъдат обучени да разпознават двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в страната ни. Това ще стане още при старта на новата учебна година, когато в училищата ще започнат серии от презентации, чрез които момичетата и момчетата освен, че ще се научат лесно да различават шипоопашатата от шипобедрената сухоземна костенурка, но и ще получат ценни познания за  начин им на живот, биология, екология и преди всичко ще бъдат запознати със заплахите, застрашаващи изчезването на двата вида от нашата природа.

Това ще се случи в рамките на проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”, финансиран от програмата Мтел Еко Гранд и изпълняван от природозащитно сдружение „Биосфера”.

В помощ на експертите, които ще провеждат срещите с ученици, ще са новоиздадени плакати и стикери на двата вида сухоземни костенурки. Информационните материали ще бъдат разпространени на територията на Източни Родопи с цел да се повиши обществената подкрепа за опазване на сухоземните костенурки и намаляване на бракониерството, което е широко застъпено в тази част на страната.

Събирането на шипобедрената и шипоопашата сухоземните костенурки от природата с цел отглеждането им като „домашни любимци” (в градини, паркови пространства и  дворовете на частни домове) или използването им за храна в някой райони на страната е една от основните заплахи за двата вида. Въпреки дългогодишната работа на специалисти от природозащитно сдружение „Биосфера” на територията на Източните Родопи с цел изучаване на сухоземните костенурки и приоритетно превенция срещу бракониерството, чрез работа с отговорните по контрола институции, все още ставаме свидетели на посегателства срещу шипобедрената и шипоопашатата сухоземни костенурки в региона. Това налага работата с подрастващите, която има за цел да повиши информираността и заинтересоваността на младите хора за опазването на костенурките.

Основна заплаха за намаляването на числеността на двата вида сухоземни костенурки е унищожаването и влошаването на състоянието на местата им за хранене и размножаване. Към нея могат да бъдат добавени, като значими заплахи и изграждането на някои нови инфраструктурни съоръжения в местата на разпространение на костенурките, без те да бъдат съобразени с бавноподвижните влечуги. Сериозна заплаха са и горските пожари, както и автомобилния трафик. Почти всеки от нас е ставал свидетел на гледката от прегазена от автомобили костенурка по междуградските и селски пътища.

В миналото двата вида сухоземните костенурки, които се срещат у нас – шипобедрена и шипоопашата са били широко разпространени. Днес обаче са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Двата вида са приоритетни за защита съгласно международното и национално законодателство. В българското законодателство сухоземните костенурки попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който нарушителите се наказват с глоба до 10 000 лева. В Наказателния кодекс на Република България наказанието за бракониерство е до 5 000 лв., лишаване от свобода до 5 години и заплащане на обезщетение за всеки унищожен екземпляр.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини