Социалистите влизат в спор за първите места в листите за изборите

Националният съвет на БСП се събира следобед, за да определи водачите на листите в 31-те избирателни района за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Според устава на партията първите места в листите се предлагат от лидера на партията, а пленумът ги утвърждава. Първоначалните намерения на социалистите бяха водачите да са определени още миналата седмица, след това решаването на въпроса беше отложено за 14 август, за да се стигне в крайна сметка до днешната сбирка, чийто начален час беше променян няколко пъти. Председателят още не е готов, опитва се да балансира всички интереси, коментираха социалисти.

Пленумът трябва да определи и местата в листите за коалиционните партньори на БСП и за т.нар. гражданска квота. Ще бъде потвърдено и новото име на коалицията "БСП - лява България", в която вероятно ще се включат и досегашните партньори на социалистите - "Български социалдемократи" на Георги Анастасов, Движение за социален хуманизъм на Александър Радославов, "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов, Комунистическа партия на България на Александър Паунов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев, "Нова зора" на Минчо Минчев и "Евророма" на Цветелин Кънчев.

Предиобед лидерът Михаил Миков събира и Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство) за финално обсъждане на първите места в листите. Вероятно само той ще води две листи, каквото право дава Изборният кодекс - в 25-ти софийски избирателен район, който по традиция е за председателя на партията, както и Видин, където е родната му Кула и откъдето е избиран пет мандата за депутат. За първото място в 25-ти софийски избирателен район е номиниран и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, който не е изключено и да го получи, ако Миков се откаже.

За първото място в 23-ти избирателен район в София е сочен бившият енергиен министър в кабинета "Станишев" и бивш дългогодишен лидер на столичната организация на БСП Румен Овчаров. За централния 24-ти район, в който традиционно десницата е първа, за водач е гласен актьорът Стефан Данаилов.

БСП във Варна номинира за водач доскорошния си лидер Борислав Гуцанов, който отпадна от Изпълнителното бюро в началото на август. За първа там се сочи и бившият просветен министър проф. Анелия Клисарова, която е от гражданската квота.

За водач на един от двата пловдивски района - град или област, е гласен зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов, срещу когото вече има напрежение в Шумен, откъдето традиционно се кандидатира.

Желание да оглави листата в Бургас има областният управител Любомир Пантелеев. Мястото обаче може да бъде поверено и на друг зам.-председател на БСП - бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. Стойнев пък е желан от социалистите в Хасково, където водеше листата на изборите през 2013 г. и успя да вкара трима депутати.

Сигурно изглежда първото място в Ямбол за бившия шеф на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Водачеството си вероятно ще запазят Антон Кутев - в Силистра, Мая Манолова - в Кюстендил, Милко Багдасаров - в Кърджали, Дора Янкова - в Смолян, Марияна Бояджиева - във Велико Търново, Явор Куюмджиев - в Търговище, Йордан Стойков - Габрово, Кирил Добрев - за София-област, Корнелия Нинова - Благоевград.
Бившият външен министър Кристиан Вигенин може да води листата в Пазарджик, където на миналите избори първа беше евродепутатът Илияна Йотова. За Плевен е сочен бившият вицепремиер в кабинета "Виденов" Румен Гечев, известен с прозвището "поразяващата уста", който в миналия парламент влезе като депутат от 23-ти район в София на смятаното за неизбираемо 5-то място.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини