Риби-чудовища кръстосват дълбините на язовир „Кърджали“

Преди време кърджалиец, известен бохем в града, извадил сом с внушителни размери. Сомът рекордьор бил с дължина 2,46 метра, тегло 131 килограма, а само главата му - 30 килограма. Въпросния риболовец излязъл с колега в 3 часа сутринта с моторна лодка и заложил стръв. Пет часа по-късно усетил, че на куката се е закачила прекалено едра риба. Тя на секундата проявила качествата си и затеглила като кибритена кутийка лодката в различни посоки на язовира. Рибата успяла да счупи мотора на лодката. На няколко пъти плавателният съд с двамата рибари бил пред обръщане. Сомът влачил лодката близо 15 километра, докато се умори. Когато успели да стигнат до брега, кърджалийците вързали с въжета огромното туловище на сома и с помощта на джип го изтеглили на брега. Други говорят, че чудовищен сом счупил пръчката на риболовец. Баш рибарите не отричат градските легенди за сомове чудовища в яз. "Кърджали", но посрещат въпросите с широка усмивка. Според тях  едва ли някой ще може да хване риба над 100 кг."Едрите екземпляри са на дъното на водоема, където имат достатъчно раци за храна и не се налага да се издигат на повърхността", смятат те.

Вероятно мнозина са слушали легенди за гигантски сомове по язовирите ни. Сред любимите митове на въдичарите са тези за изчезнали домашни животни, къпещи се във водоемите, което всъщност е напълно възможно. Говори се и за сомове, преобръщали рибарски гумени лодки само с един замах на опашката си. Често повтаряни са и историите с водолазите, които се спускали за ремонт на язовирни стени, но излизали веднага с побелели от ужас коси при вида на сомовете. В реалността обаче се оплитат и легенди.

Например, в един от най-големите язовири в Китай изчезвали къпещи се хора. Първоначално се смятало, че причината за големия брой инциденти са подводни течения и водовъртежи, но телата на удавниците така и не били намирани. За зачестилите смъртни случаи във водоема бил нает дори специален разследващ екип. В крайна сметка мистерията била разнищена, след като преди няколко години бил уловен 3-метров сом. В стомаха му открили човешки останки.

Подобен случай имало и на река Илек, минаваща през казахстанската столица Актобе. От местните плажове все по-често изчезвали хора, а местните били категорични, че вината е в съществуването на сом убиец. Някои от тях дори виждали туловището му да излиза на повърхността при пълнолуние. Митичната риба така и не била уловена до ден днешен.

Още по-фрапиращ е случаят край остров Хортиц, когато на дълбочина 15 метра бил открит изчезнал параход. В една от цепнатините му се заклещил гигантски сом с дължина около 5 метра. Когато стомахът му бил разпорен, всички изпаднали в ужас. Вътре открили останките от трима издирвани полски туристи, които се прехвърлили от бедстващия параход на моторна лодка, но така и не стигнали до брега. В този район зачестили и нападенията срещу рибари в малки лодки.

В южната ни съседка Турция още се разтреперват, когато се сетят за случая от 1973 година, когато жертви на сом стават две малки момиченца.

Ихтиолозите са категорични, че ако е гладен, сомът може да атакува абсолютно всяко живо същество във водата, стига да може да го погълне. Този хищник има множество дребни зъби, като четка, затова няма възможността да къса плячката си на парчета, както го прави акулата. Затова сомът винаги хапва жертвата цяла, на един път. Специалистите твърдят, че по принцип сомът няма афинитет да подгони толкова голямо нещо като човек. Ако обаче по случайност хищникът веднъж опита човешко месо, то е напълно възможно да се пристрасти и да започне да търси основно такава плячка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини