21 ордена, часовник и кокарда откраднати от паметника на Шипка

На фона на совалките между министерствата на културата и на вътрешните работи, за да бъде запазена полицейската охрана в района на Паметника на свободата на връх Шипка, днес стана ясно, че са откраднати експонати от музейната сбирка вътре в монумента. За нея обаче не отговарят въоръжените униформени, които пазят отвън.

От експозиционна витрина са изчезнали джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 брой ордени и медали, съобщиха от МВР в Стара Загора, като уточниха, че кражбата е станала в периода между 28 февруари и 11 август т.г., когато от националния музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък са подали сигнал за нея в местното районно управление на полицията.

От музея недоумяват защо не се е задействала сигналната техника, с която пазят експозицията вътре в паметника. В нея са изложени множество вещи, принадлежали на защитниците на прохода Шипка по време на Руско-турската освободителна война през 1877/1878 година.

По случая е образувано досъдебно производство, макар по оценка на музейни работници откраднатите експонати да нямат висока стойност.

Последната преди сегашната кражба от върха стана в навечерието на празника 3 март 2006 година, когато трима мъже отмъкнаха част от медните ламарини от обшивката на вечния огън, който не беше пален поне от 15 години заради скъпата нафта, която гореше. Малко по-късно крадците бяха арестувани и осъдени, а откритите в пункт за вторични суровини ламарини - върнати на мястото им от казанлъшки майстор-медникар. Преди 2 години на Шипка бе изграден нов, по-икономичен вечен огън, който се пали само в тържествени моменти.

В същото време стана ясно, че Министерството на културата преговаря спешно с МВР, за да не бъде свалена полицейската охрана от върха, а областната упранвителка на Стара Загора Живка Аладжова получи уверенията на служебния министър на културата Мартин Иванов, че това няма да се случи. По силата на новия закон за МВР националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" трябва да плаща на месец по 19 500 лева за 8 полицаи, които пазят на смени, но не разполага с тези пари в бюджета си.

Освен Паметника на свободата, в района на площ от 2 хиляди декара има още 23 руски и 2 български паметника, както и 27 оръдия от времето на Руско-турската освободителна война, всяко от което излято от 700 килограма бронз. Отделно е музейната експозиция в самия паметник, разположена в 7-те му етажа. В началото на демократичните промени бе направен опит и за кражба на 2 от оръдията, по-късно едно от тях бе открито захвърлено на стръмен склон в планината.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини