Нетаняху: Израел няма да преговаря, докато е под обстрел

Израел няма да участва в преговори за прекратяване на огъня в Газа, докато обстрелът срещу територията му продължава. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от AFP.

„Израел няма да участва в преговори, докато е под обстрел и ще продължи да действа по всеки възможен начин да промени настоящата действителност и да донесе спокойствие за всички граждани”, каза Нетаняху пред кабинета на министрите, което проведе заседание в министерството на отбраната в Тел Авив.

В същото време член на палестинската делегация в Египет заяви, че шансовете непреките преговори между палестинците и израелците в Кайро да завършат с ново примирие в ивицата Газа са "малки".

"Възможно е всеки момент палестинската делегация да се върне за консултации с лидерите" на палестинската територия, допълни Езат ал-Ришк, високопоставен представител в делегацията на ислямисткото движение Хамас. "Шансовете за успех на преговорите са малки", повтори той.

Ал-Рашик обаче увери, че окончателното решение ще бъде взето след среща към обяд с египетските посредници, които трябва да вземат предвид израелската позиция. Снощи палестинските преговарящи заплашиха да напуснат Кайро днес, ако израелската делегация не се върне в Египет, без да поставя предварителни условия за преговорите. Делегацията на Еврейската държава напусна египетската столица в четвъртък вечерта след провала на опита за удължаване на 72-часовото примирие, което влезе в сила във вторник сутринта.

Враждебните действия бяха възобновени в петък. Израел повтори, че няма да преговаря, докато Хамас и други въоръжени групировки изстрелват ракети от ивицата Газа.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини