Русия предлага безплатно образование на кърджалийци,русофилството се възражда

Мирослав Попов с русофили в Деня на победата в Кърджали

Кърджалийци имат възможност да учат безплатно в Русия на пълна издръжка на държавата. За да заминат трябва да подадат документи в Руския информационен център в София. Необходимо е да владеят писмено и говоримо руски език. Кандидатства се по документи. Стипендиите за успех са около 1000 лева. Това съобщиха за Кърджали бг вести от „Клуба по интереси” с председател Мирослав Попов. Клубът е създаден през април и целта е да си партнира с с руски неправителствени организации, интелуктуалци и дипломати за отбелязване на общи бележити дати, провеждане на културни мероприятия и честване на руски пълководци, допринесли за свободата на България.

Клубът е структура на създадения в Благоевград „Евразийски съюз-филиал България”.В него членуват възпитаници на руски учебни заведения, преподаватели по руски език, бизнесмени.

Искаме да популяризираме братска Русия в нашия регион. Българите традиционно се отнасят с признателност към тази страна. Това не е Русия от времето на Елцин. Сега страната е модерна с разгърната социална политика. Това подчерта Мирослав Попов.Той посочи само няколко цифри: минималната заплата е около 1200 лева, майчинските 100 лева на дете. Ако семейството е многодетно съпругата получава около 2000 лева заплата за да гледа децата. Русия предлага на българите работа след завършване на образованието в нейни учебни заведения и ползване на социалната й система.

„Клубът по интереси” се издържа от дарения на фирми, имащи бизнес с руски партньори. Пари дават дори бизнесмени турци, които показват уважение към своите контрагенти.

Очаква се клубът да подкрепи предизборна коалиция за предстоящите парламентарни избори, която да обединява партии в диапазона център-ляво. Много обществени и патриотични организации са изразили желание да се включат в нея. Номинират се млади и перспективни кърджалийци. Сред тях са бизнесмени,юристи,педагози.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини