Риск за 150 млн. лева по ОП ”Регионално развитие

Има риск да загубим около 150 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“, а ако се забави още изпълнението на проектите, тази сума може да нарасне.
Това предупреди вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева, цитирана от пресслужбата на кабинета.

Тя съобщи, че от два дни българският сертифициращ орган е спрял плащанията по цялата програма. По думите й предстои проверка къде е възможно да бъде намерен ресурс в бюджета за дължимите от общините суми по проекти.

Захариева определи като главен свой приоритет възстановяването на плащанията по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" до края на октомври.

Миналата седмица на консултациите при президента Росен Плевнелиев стана ясно, че държавата дължи на строителите 1 млрд. лв. Именно затова държавният глава настоя пред политиците за актуализация на бюджета, за да бъдат изплатени заработените по проекти пари, които след това да ни бъдат възстановени от еврофондовете.

От Камарата на строителите тази седмица алармираха, че сумата е около 2 млрд. лв., а представители на бизнеса обявиха, че тя доближава 3 млрд. лв.

"Южен поток"

Служебният кабинет ще окаже пълно съдействие на Брюксел по повод стартирането на наказателна процедура срещу страната ни по отношение на газопровода "Южен поток", подчерта още вицепремиерът Захариева. По думите й правителството подкрепя проекта, но той трябва да стане по европейските правила.

Тази сутрин пред bTV Захариева коментира, че е разбрала от медиите за публикацията в Държавен вестник, от която стана ясно, че в последния момент бившият министър Десислава Терзиева е издала разрешително за строеж на компресорната станция и приемния терминал на „Южен поток" в Паша дере. Разпоредена е проверка.

Президентът Плевнелиев също призова премиера в оставка Пламен Орешарски неколкократно да обяви публично дали е спрян проектът.

Предупреждението на Европейската комисия е за съмнение за нарушения на общностното право и правилата за конкуренция. Това не означава, че проектът трябва да се спре. ЕК засега не го е спряла, но накрая ще го спре, предупреди още Екатерина Захариева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини