Израел обяви едностранно седемчасово примирие в Газа

В 10 часа българско време влезе в сила едностранно прекратяване на огъня в ивицата Газа, което бе обявено от Израел. Хамас нарече тази стъпка отвличаща маневра.
Израел обяви примирие за 7 часа - от 10 до 17 ч., за да бъдат направени доставки на хуманитарна помощ и да се даде възможност на палестинците да се върнат в домовете си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Примирието не са отнася за град Рафах, в южната част на ивицата, където бойните действия продължават, уточниха от военното министерство и подчертаха, че прекратяването на огъня ще бъде отменено, ако през неговото времетраене има атаки срещу Израел от палестинска страна.

Часовете преди началото на примирието при израелски въздушен удар беше убит командирът на групировката Ислямски джихад Даниел Мансур, съобщи АП. Групировката, близък съюзник на управляващото в Газа ислямистко движение Хамас, заяви, че Мансул е загинал, когато ракета ударила дома му призори.

Най-малко десет палестинци са били убити днес при израелски въздушни удари в ивицата Газа, съобщи Франс прес, като се позова на палестински източници.

В същото време Хамас призова населението на ивицата Газа да се отнася предпазливо към решението на Израел и го определи като "отвличаща вниманието маневра".

Говорителят на Хамас Сами Абу Зухри заяви:

"Примирието, което Израел обяви, е едностранно и цели да се отвлече вниманието от израелските кланета. Ние не вярваме в подобно примирие и призоваваме нашия народ да го възприема сдържано".

Преди няколко дни беше обявено 72-часово примирие, но то продължи едва 5 часа заради пленен от Хамас израелски войник.

Нарастващ антисемитизъм

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че конфликтът в ивицата Газа не трябва да служи за повод за нарастване на антисемитизма в Европа, съобщи Франс прес. В комюнике, разпространено в Ню Йорк, той "осъжда нарастването на антисемитските нападения, особено в Европа", по време на протестни демонстрации срещу израелската военна операция в Газа.

"Генералният секретар изтъква, че конфликтът в Близкия изток не трябва да служи за повод за дискриминация, способна да наруши обществения мир навсякъде по света", се посочва в комюникето.

Вестник "Ню Йорк таймс" съобщи в края на седмицата, че напоследък Германия, Франция, Австрия и Италия са залети от вълна на антисемитизъм, отбелязва ИТАР-ТАСС. Агресивно настроени пропалестински активисти извършиха нападения срещу синагоги, домове и офиси на еврейски бизнесмени и обществени деятели.

Междувременно актьорът Джон Войт - баща на Анджелина Джоли, обвини колегите си Пенелопе Крус и съпруга й Хавиер Бардем, че "насърчават антисемитизма". Двойката подписа отворено писмо, в което осъжда "геноцида срещу палестинците, извършван от израелското правителство".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини