Няма затворени детски заведения в Кърджали заради повишената мътност на питейната вода

Няма затворени детски заведения в община Кърджали заради повишената мътност на питейната вода от 23 юли. От 11 детски градини в обласгния град работят 10, като едната е затворена за ремонт. Това стана ясно днес на среща на директорките на предучилищни заведения, инициирана от Елисавета Кехайова, зам.- кмет по образование, култура и социални дейности.Присъстваха също управителят на Домашен социален патронаж, експерти от РЗИ Кърджали, общинските специалисти Венета Бошняшка и Василка Григорова.
„Поддържаме ежедневна връзка с всички заведения. Още в първия ден след сигнала на „ВиК” Кърджали всички градини бяха уведомени за проблема, създаден бе и специален режим за работа, за да не се затруднява както процеса на подготовка на храната, така и самото хранене. Навсякъде ежедневно се доставя необходимото количество вода за пиене и готвене. По съвета на РЗИ се използва бутилирана трапезна вода от търговската мрежа.Общината своевременно осигури и необходимия финансов ресурс”, обясни зам.- кметът Елисавета Кехайова. Тя настоя всяка една детска градина своевременно да информира общинска администрация при възникнал евентуален проблем за предприемане на бързи и конкретни мерки с цел недопускане влошаване качеството на предоставената услуга.
„На този етап се справяме със ситуацията и правим всичко възможно да няма нежелани последици, нямаме оплаквания от родители на децата”, коментираха директорките на детски градини. Те уточниха, че спазват предписанията на РЗИ за задължително използване на стрерилизаторите.
Детските заведения в града в момента работят на режим „сборни групи”, броят на децата е намален не само заради ваканцията, но и заради започналия празник Рамазан Байрам. По-сложно стои въпросът с Домашен социален патронаж, който подготвя храна за над 300 души всеки ден. Над 130 ползват услугите на детската млечна кухня, 130 са възрастните потребители и 70 са децата от Дневен център „Надежда” и Център „Детска мечта”.„Нужни са ни около 250 литра вода всеки ден, но се справяме и досега не сме допуснали критичен момент”, заяви Хайрие Садък, управител на ДСП. Росица Иванова, директор на Дирекция „Обществено здраве” в РЗИ Кърджали, припомни, че още от 23 юли се следи непрекъснато за качеството на питейната вода като се вземат проби и правят изследвания. Участниците в срещата бяха информирани, че от днес „ВиК” Кърджали са започнали масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. „След дезинфекцията отново ще се вземат проби за микробиологичен анализ, а резултатите от тях ще бъдат известни след 48 часа, т. е. след обяд на 1 август. Едва тогава и след подписан общ протокол между Водното дружество и РЗИ ще бъдат уведомени всички потребители за качеството на водата и нейната годност за пиене и готвене. В момента тя може да се използва само за битови нужди”, подчерта Росица Иванова от РЗИ. Справка сочи, че в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали в момента няма завишение на регистрирани случаи на стомашно- чревни заболявания през последните дни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини