Сдружения на български турци подкрепиха от Кърджали Ердоган за президент на Турция

Рафет Улутюрк

Сдружения на български турци се събраха снощи на ифтар в Кърджали и подкрепиха кандидатурата на турският премиер Реджеп Таип Ердоган за президент на Република Турция. По инициатива на председателят на изселническата организация „Бултюрк”-Рафет Улутюрк в Кърджали дойдоха представители на неправителствени организации от Южна България. Сред тях бяха лидерът на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн, активистите на Турското сдружение за култура и изследвания „Улус”-Осман Бюлбюл, Алиш Саид и Идриз Ибрям.Тук бе и представител на помаците от Смолянско Руфат Филети.

   Пред участниците в срещата Рафет Улутюрк изтъкна, че за 12 години като премиер Реджеп Таип Ердоган много е помогнал на турците в България, затова призовава всички нашенци с двойно гражданство да гласуват за него за президент на 10 август. Ние сме за президентска република. Така Турция ще стане още по силна,подчерта Улутюрк. Той изтъкна много от направеното от Ердоган за нашите изселници, като акцентира на решаването на проблема с пенсиите. Ердоган има и принос за Кърджалийския регион.Той отпусна пари за парка в Момчилград и площада в Джебел,каза лидерът на „Бултюрк”. Той сподели,че ще се разкрие избирателна секция в турското консулство в  Пловдив и всеки нашенец с двойно гражданство ще може да се възползва от избирателното си право.

   Мендерес Кунгюн подчерта, че сега пред  турците от България има нови хоризонти .Бяхме свикнали с това,че нашите изселници гласуваха на изборите за български парламент, президент и местна власт. За първи път и живеещи в България турци с двойно гражданство ще могат да изразят отношението си към властта в Република Турция,заяви председателят на Национално турско обединение.

  В момента имаме еманципиране на турската етническа общност от наложения й фалшив български етнически модел, отбеляза Мендерес Кунгюн.

   Мюмюн Хабил подчерта, че турците в България са заинтересовани от икономиката на нашата страна, но имат интерес и от израстването на Република Турция. Балканите ще спечелят от силна Турция,подчерта Хабил.

 Рафет Филети посочи, че макар помаците да не знаят добре турски,те са уверени,че Турция гледа с добро око на България и на родопчани. Ние имаме огромна общност в Р Турция и тя ще подкрепи Реджеп Таип Ердоган за президент, декларира Фелети.

След официалната част участниците в ифтара отидоха на джамия за да се помолят за успех на Ердоган.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини