Ветеринарните лекари излизат на протест

Ветеринарните лекари излизат на протест, тъй като са принудени да се откажат от практикуването на профилактичната си дейност по животните.
"Държавата се опитва да изземе функциите ни и тази работата да се поеме от служителите на Агенцията по безопасност на храните", заяви пред Дарик д-р Вяра Гришина от областната колегия на Българския ветеринарния съюз. По думите й, протестът е срещу системата и хората, които изпълняват безумията на тази система.
Според Гришина не трябва профилактиката, прегледите и изследванията по животните в 205 населени места в Пловдивско да се поеме от 20 служители в Областната дирекция по безопасност на храните, от които половината са в отпуск.
Пловдивската колегия на ветеринарния съюз ще протестира днес от 12.30 часа пред сградата на Агенцията по храните, а колегите им от Бургас - пред сградата на Регионалната дирекция по безопасност на храните в морския град. Заради многократно занижените цени за дейността им те отказват да подпишат договори с Агенцията тази година.
Ветеринарните лекари настояват да се върнат миналогодишните цени за заплащане на дейността им. Това каза председателят на браншовата организация в Бургас д-р Пламен Конов: "Желанието на колегите е да спрат опитите за налагане на административен произвол и внасяне на страх и паника сред тях от страна на държавната администрация. Искаме да покажем, че с налагането на рестриктивни мерки спрямо лекарите на терен не могат да се овладяват и ликвидират инфекциозните болести в страната. И най-важното - ние не сме съгласни да работим по унизителните разценки, дадени в тарифата за 2014-а година".
Той даде пример с взимането и изпращането на кръвна проба - дейност, за която през миналата година им е заплащано по 4 лева, сега това ще струва 1 лев.
123-ма са частно-практикуващите ветеринарни лекари, които отговарят за ваксинацията на животните в областта. Днес изтича крайният срок за подписване на договорите им с Агенцията по безопасност на храните.
Ако протестиращите ветеринари откажат да изпълняват задълженията си, то те ще бъдат изпълнени от ветеринари в държавната система, с които има сключени договори Това каза директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев. Той допълни, че не искал да се конфронтира с протестиращите, но все пак бил държавен служител и е длъжен да спазва законите. Подписване на договорите не зависило от него. "Действаме спрямо заповедите от София. Тарифата е утвърдена с решение на Министерски съвет и публикувана в Държавен вестник. Не мога да коментирам дали цената е нормална, явно това са възможностите на държавата. Колегите да опитат да договорят други, но това не зависи от мен", коментира Пачев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини