490 деца за първи път ще прекрачат прага на предучилищните заведения през септември

През месец юли и август всички детски градини в Кърджали ще работят в режим на сборни групи, поради чувствително намаляване броя на децата през лятото. Временното преминаване на намален режим на работа е с оглед оптималното използване на човешките, енергийни и материални ресурси и става след писмено информирано съгласие на родителите”, обясни зам.- кметът Елисавета Кехайова. Тя уточни също, че приемът не е приключил и към момента свободни места има в няколко от детските заведения в Кърджали: 
ЦДГ „Дъга” –8 места за първа възрастова група
ЦДГ„Здравец”- 10 места за първа възрастова група, 5 места за втора възрастова група, 10 места за ПГ 6- годишни
ОДЗ „Детелина” - 20 места за яслена група и 10 места за първа възрастова група 
ОДЗ „Ян Бибиян” - 10 места за яслена група и 10 места за първа възрастова група, 10 места за втора възрастова група, 10 места за ПГ 5-годишни и 5 места за ПГ 6- годишни
ОДЗ „Орфей”- 20 места яслена група,
ОДЗ „Райна Княгиня”- 4 места за ПГ 6- годишни
Зам.-кметът по хуманитарни дейности Елисавета Кехайова коментира, че в община Кърджали не е въведена електронна система за прием в детските градини. Това става на място чрез писмено заявление до директора на детското заведение, избрано по желание от родителите. Приемът се извърши посредством точкова система, която се формира чрез два вида критерии - общи и социални. 
Очаква се през септември т. г. 490 деца за първи път да прекрачат прага на предучилищните заведения в община. През последните години специалистите отчитат засилен интерес.Увеличен е и броят на яслените групи. Общо 33 са предучилищните заведенията в община Кърджали, в тях са обхванати близо 2 600 деца, 12 са яслените групи с 255 малчугани.
„Обновяване базата на детските заведения е сред приоритетите на общината. Желанието ни е децата да се обучават и възпитават в модерна и отговаряща на всички изисквания среда”, подчерта зам.- кметът Елисавета Кехайова.
За ремонт, саниране и ново обзавеждане са вложени не малко средства както по европейски програми, така и от общинския бюджет. В края на юни успешно приключи общински проект за енергийна ефективност на съществуваща учебна база. По него са санирани и две от големите градини „Чайка” и „Райна Княгиня” в Кърджали и още две в други населени места като с. Енчец.
През юли и август частичните ремонтни дейности ще продължат. Те са на база постъпили от директорите на детски заведения докладни записки, придружени с издадено Предписание от РЗИ – Кърджали. В момента работата е на етап избор на фирма - изпълнител и до края на месец юли ще се сключат договорите. „В списъка са включени общо 12 детски заведения в града и селата – Широко поле, Перперек, Стремци. За хидроизолация на покрив и топлоизолация на фасада в 5 детски заведения са предвидени 250 хил.лв., за конструктивно укрепване на две сгради още 100 хил.лв., за подмяна на дограма, вътрешни ремонти и ремонт на кухненски блок-над 150 хил. лв.”, коментира Елисавета Кехайова, зам.- кмет на община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини