Колоездач се бори за живот, блъснат от пиян полицай

Пиян полицай от РПУ-Кубрат е блъснал 22-годишен велосипедист, съобщиха от полицията в Разград. Младежът е с тежки травми и има опасност за живота му.
Инцидентът е станал снощи около 22.10 ч. на изхода на град Кубрат в посока Русе.

22-годишният младеж от село Задруга се движел по неосветен път в колона с още няколко свои приятели с велосипеди, всички без свелоотразители. В тъмното групата била застигната от лек автомобил „Ауди 80”, който блъска с предната си дясна част младежа.

Пострадалият е откаран в Спешен център – Кубрат, където след преглед е установено, че има черепно-мозъчна травма, фрактура на двете ръце и десния крак. Транспортиран е в МБАЛ-Разград с опасност за живота.

Пробата с дрегер на 45-годишния шофьор е отчела 1,44 промила алкохол в кръвта. Тъй като той е служител на МВР е образувано следствено дело и случаят е поет от Следствения отдел на Окръжна прокуратура-Разград.

Срещу полицая е образувано и дисциплинарно производство и вероятно той ще бъде уволнен от работа, предаде Дарик радио.

Само преди два дни парламентът прие на първо четене промени, които предвиждат завишаване на санкциите за шофьори, които предизвикат катастрофи след употреба на алкохол и наркотици.

Наказанието за шофиране с над 1,2 промила алкохол става от 1 до 3 г. затвор и глоба от 200 до 1000 лева, докато сега е само до 1 година лишаване от свобода. При влязла в сила присъда за шофиране с над 1.2 промила и нов случай на шофиране с над 0.5 промила, провинилият се ще се наказва с от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева, вместо досегашните 2 години и глоба от 100 до 300 лева.

По закон пък велосипедистите трябва да се движат със светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, а колелетата им да имат светлоотразители.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини